Mojfaks.hr u Vijesti

Ma koji 'šmokljani': najviše zarađuju kompjuterski ‘geekovi’!

Istraživanje provedeno na uzorku studenata koji diplomiraju na fakultetima u Velikoj Britaniji pokazalo je da su geekovi možda ipak sretniji u životu no što biste vi željeli. Tko se zadnji smije…

6. listopada 2014 12:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tako oni koji diplomiraju na Oxfordu imaju najvišu plaću nakon što se zaposle i odrade svojih prvih pola godine. Unutar 6 mjeseci plaća im u prosjeku dosegne 430 tisuća kuna (£43,895). Uopće nije loše!

Profesor Alan Smithers, sa Sveučilišta Buckingham izjavio je: “Informacijske znanosti i računalni sektor slove za malo geekovske studijske programe, ali to je samo karkatura pravog stanja. Računala su budućnost, a ovakvo obrazovanje kasnije se najbolje naplati.

Stručnjaci računalci koji diplomiraju na Cambridgeu ili fakultetu Imperial College London također su u vrhu budućih ‘zarađivača’.

Diplome prirodnih znanostikemijsko inženjerstvo, medicina i veterina – također dobro kotiraju. Ali studenti umjetnosti mogu očekivati da će zarađivati upola manje – otprilike 260 tisuća kuna što je nacionalni prosjek.

Iako nam se i to čini kao astronomski velika plaća, treba imati na umu da godina fakulteta u Velikoj Britaniji košta mnogo više nego kod nas. Ova je situacija dovoljna da se u Engleskoj već počne razmišljati o isplativosti takve diplome i studijskog programa.

Vezano uz ovu dilemu, profesor Smithers objasnio je: “Uz školarine studija koje se penju i do 90 tisuća kuna, mladi ljudi riskiraju da će uludo potrošiti svoj novac.

Znanstvenici su otkrili da jedan od 10 diplomaca ostane na burzi šest mjeseci, a trećina ovih nesretnika su u poslovima koji ne zahtijevaju fakultetsko obrazovanje.

L.B./izvor: Metro
foto: sxc.hu

Još vijesti