V.K. u Vijesti

Otvara se prva fekalna biobanka u Hrvatskoj: Donirati mogu i studenti – potpuno anonimno

Iako je za laike ideja zbirke ljudskih fecesa možda zvuči zazorno, s Medicinskog fakulteta u Rijeci pojašnjavu kako je ova biobanka temelj za daljnji razvoj i primjenu transplantiranja fekalne mikrobiote kao metode liječenja niza gastroenteroloških bolesti.

1. srpnja 2021 18:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jednostavnijim rječnikom, transplatacijom fekalne mikrobiote zdravog davaoca popravlja se zdravlje crijeva bolesnika, koje je većinom narušeno zbog pretjeranog uzimanja antibiotika.


Zasigurno ste se barem jednom u životu susreli s davanjem uzorka stolice, terminima gastroskopija i kolonoskopija. I dok većina ljudi zazire od zadnja dva pojma, činjenica je da upravo ovakvi pregledi mogu spasiti nečiji život. Postoji već nebrojeno mnogo statistika, posljednja od kojih datira u 2019. godinu, o tome da su Hrvati veliki potrošači antibiotika, točnije, vrlo smo visoko na ljestvici u usporedbi s prosjekom Europske unije. Pošto ih prema spomenutim istraživanjima uzimamo za svakojake upale, a ponekad čak i kad na zbilja ne trebaju, pogotovo u izvanbolničkom liječenju, često se dogodi da nam upravo antibiotici unište crijevnu floru


>>>[UPISI 2021] Vodič za prijemne: Kako upasti na Medicinu? Riješite barem 16 zadataka u 3 sata i učite iz ovih udžbenika<<<


Kako bi se smanjila količina bolesnika, barem po pitanju crijevnih bolesti, na službenim stranicama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci objevljeno je da će se po prvi puta uspostaviti sustav zdravih dobrovoljnih davaoca, uključujući studente Medicinskog fakulteta te on kao takav predstavljao jedan od temeljnih preduvjeta za provedbu kvalitetnih translacijskih istraživanja.


foto: screenshot via Facebook@Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, edited in Pixlr


Kako navode u svom priopćenju, uspostavom Biobanke osigurava se pristupačna i ekonomična opcija za pacijente kojima je potrebno liječenje transplantacijom fekalne mikrobiote uzimajući u obzir troškove povezane s probiranjem donora, laboratorijskom obradom fecesa te skladištenjem.


Transplantacija fekalne mikrobiote (TFM) ili prijenos fekalne mikrobiote oblik je liječenja infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davaoca u crijevo primaoca kako bi se postigla normalizacija crijevne flore. Poremećaj crijevne flore primaoca najčešće je posljedica primjene antibiotika i uzrok je razvoju infekcije bakterijom Clostridium difficile (CD).


>>>Krenulo masovno cijepljenje studenata medicine – otkrivaju nam koje su nuspojave najčešće osjećali!<<<


Također, uslijed pandemije bolesti COVID-19 događa se velik porast infekcija spomenutom bakterijom upravo zbog velike upotrebe antibiotika. Kako navode dalje u priopćenju, crijevna mikrobiota zbog svoje složenosti ima potencijala utjecati na druge fiziološke funkcije, poput metabolizma, imuniteta, pa čak i neurološkog razvoja.


Zanimljivo je spomenuti kako su trenutno u tijeku studije o primjeni TFM-a u cijelom nizu bolesti od debljine, pa sve do neuropshijatrijskih oboljena poput multiple slkeroze, Parkinsonove bolesti i autizma.

Sve informacije vezane uz dobrovoljne davaoce ostaju anonimne.


Na kraju treba dodati da su upravo riječki gastroenterolozi prvi u Hrvatskoj uspješno izveli transplantaciju fekalne mikrobiote 2017. godine.

Još vijesti