Mojfaks.hr u Vijesti

Medicinski, Filozofski i Pravni fakultet stupaju u štrajk

Tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Medicinski, Pravni i Filozofski - donijela su odluke kojima se najavljuje obustava studijskoga procesa kao mjera otpora nametanju prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, priopćila je inicijativa Akademska solidarnost.

1. srpnja 2011 12:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Filozofski fakultet je, podsjetimo, najavio i konkretan datum obustave rada - 6. srpnja 2011. godine. Pravni Fakultet najavio je da nova akademska godina neće početi ukoliko se zakoni ne povuku i ne prihvaćaju poziv na raspravu koje je uputilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

"Sadržaj prijedloga zakona takav je da se oni ne mogu popravljati amandmanima u saborskoj proceduri. Način njihove pripreme i upućivanja u proceduru takav je da se na njemu ne može ništa graditi. Stoga, ako prijedlozi navedenih zakona ne budu povučeni iz zakonodavne procedure odnosno ako budu usvojeni, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nastava u akademskoj godini 2011./2012. neće započeti", priopćilo je fakultetsko vijeće na čelu s dekanom Pravnog fakulteta Željkom Potočnjakom.

Od Senata Sveučilišta zahtijevaju korake

Vijeće Medicinskog fakulteta, pak, predlaže Senatu Sveučilišta u Zagrebu da već na prvoj sjednici u ime svih fakulteta zatraži od Vlade da povuče prijedloge zakona, te da donese odluku o objavi odgode početka akademske godine 2011./2012. koja bi trajala dok Vlada to ne učini.

Traže i da se do daljnjega obustavi izvođenje nastave na svim sastavnicama Sveučilišta te da se javno objave mišljenja i stavovi Sveučilišta o zakonima odmah nakon završetka sjednice Senata 5. srpnja, te da "poduzme daljnje odgovarajuće aktivnosti usmjerene na obustavljanje daljnjeg postupka donošena zakona".

Više na: net.hr

Još vijesti