Mojfaks.hr u Vijesti

Međunarodna premijera filma: 'Tko je smjestio Kaktusiću?'

Drugo izdanje Secret Arts Cinema približava se kraju. Najbolje stvari uvijek dolaze na kraju, pa je tako vrijeme i za jednu međunarodnu premijeru. One su uvijek znak prestiža na našoj filmskoj sceni, a pogotovo kad se radi o filmu u kojem su autorski sudjelovali i hrvatski filmaši. Film kojim se Secret Arts Cinema zaključuje je dokumentarac 'Tko je smjestio Kaktusiću?'.

6. studenog 2018 11:36
Međunarodna premijera filma: 'Tko je smjestio Kaktusiću?'

Međunarodna premijera filma: 'Tko je smjestio Kaktusiću?' Foto: MojFaks

Glavni je protagonist filma svjetski prepoznat, kultni srpski strip crtač Aleksandar Zograf koji otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svjetskog rata. Njegov je junak Kaktusić – mali kaktus zarobljen u tegli. Zaintrigiran tim pronalaskom, Zograf istražuje tajanstveni život autora Kaktusića – nedovoljno poznatog umjetnika Veljka Kockara. Riječ je o pothvatu kojim je Zograf saznao da crtež doslovce može biti važniji od života.



Veljko Kockar je bio mladi umjetnik koji se služio svojim crtačkim talentom i stripovskim umijećem u pogrešno vrijeme i sasvim sigurno na pogrešnom mjestu. Pogrešnom jer karikatura i slobodna misao rijetko kada postoje u ispravnom vremenu i prostoru. To nam je nedavno iznova potvrdila tragedija u Charlie Hebdou, baš kao i redovne vijesti o otkazima karikaturistima po cijelome svijetu: Tihomir Lovrić (Slobodna Dalmacija), Dušan Petričić (Politika), Dieter Hanitzsch (Sueddeutsche Zeitung), Avi Katz (Jerusalem Report), Rob Rogers (Pittsburgh Post-Gazette)...

Tko je smjestio Kaktusiću redatelja Đorđa Markovića hrvatska je manjinska koprodukcija Nukleus Filma podržana od strane Kreativne Europe što je i posve logično jer je riječ o kreativnom dokumentarcu u kojem se savršeno nadopunjuju strip, film i animacija.



Film "Tko je smjestio Kaktusiću?" na Secret Arts Cinema ima ekskluzivnu hrvatsku premijeru - u svakom gradu samo jedno prikazivanje! Prvo će ga imati priliku pogledati zagrebačka publika 7. studenog u Kaptol Boutique Cinema, potom riječka 19. studenog u Art-kinu Croatia, a onda i splitska 5. prosinca u Kinoteci Zlatna vrata.

Secret Arts Cinema je filmski tematski program u produkciji udruge Pari Pikule. Od 15. listopada do 5. prosinca organizira niz iznimno zanimljivih projekcija u tri hrvatska grada. Četiri filma u Rijeci (Art-kino), Splitu (Kinoteka Zlatna vrata) i Zagrebu (Kaptol Boutique Cinema & Bar) bojaju jesen filmovima koji slave ljudsku kreativnost najrazličitijim paletama i sigurnim autorskim potezima.


Na premijeri 7.11.2018. u 20 sati u Kaptol Boutique Cinema bit će i redatelj filma Đorđe Marković.

Pridružite nam se i osigurajte svoje ulaznice na blagajnama kina Kinoteke Zlatna vrata Split ili online

Kaptol Cinema Boutique www.kaptolcinema.hr

Art-kino Rijeka https://www.ulaznice.hr/web/event/67/5472

Trailer film "Tko je smjestio Kaktusiću?" https://www.youtube.com/watch?v=N-1UmNE2S7U

Teaser za cjelokupni filmski program Secret Arts Cinema https://vimeo.com/294680546

FB stranica Secret Arts Cinema  https://www.facebook.com/SecretArtsCinema

FB event za 7.11.2018 - Zagreb - Najava Međunarodne premijere "Tko je smjestio Kaktusiću?" https://www.facebook.com/events/710196386013144/

Web Stranica Secret Arts Cinema  www.secretartscinema.com

PR tekst

Još vijesti