Mojfaks.hr u Vijesti

Odluka koja će vas koštati zdravlja: Istraživanje pokazalo da izbor krivog fakulteta vodi u depresiju

Prilikom izbora fakulteta te upisa na njega bitno nam je da nas studij zanima. No, što ako nakon prve ili druge godine shvatimo da je naš izbor pogrešan? Tada je vjerojatno vrijeme za odustajanje jer je novo istraživanje pokazalo da odabir krivog studija vodi u depresiju.

25. travnja 2018 12:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Premda fakultet studentima uglavnom donosi stres, oni dobro znaju da je faks ujedno mjesto gdje imaju prilike učiti, rasti i razvijati se. Zato je jako važno da smo u životu izabrali pravi fakultet ili barem odustali od onog koji nas ne zanima kako ne bismo ondje trošili svoje vrijeme. Najnovije istraživanje provedeno na analizi 1453 odgovora maturanata iz SAD-a koji su objavljeni u National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Healthu govori ovome u prilog.


Izvor: Shutterstock

U istraživanje je bilo uključeno 100 različitih srednjih škola, a maturantima su postavljena pitanja osmišljena tako da otkriju koliko su depresivni i kolika im je razina samopouzdanja. U svrhu mjerenja depresije, cijeli tjedan školarcima su postavljana pitanja kako se osjećaju, uživaju li u životu, smetaju li im stvari koje im prije nisu smetale, imaju li manjka energije te koliko se slažu s izjavama poput "ti imaš puno kvaliteta" i "puno je stvari na koje možeš biti ponosan".

...Depresija više nije broj 1: Otkriveno zašto studenti sve češće traže pomoć psihologa...


...Imate li i vi s tim problem? Otkriveno što najčešće izaziva tjeskobu kod studenata...


Istraživači su također ispitivali kako se kasnije fakultet reflektira na maturante koji iz škole odlaze s odličnim rezultatima, zatim na one prosječne i na kraju na one koji nisu pokazali neki zavidan uspjeh tijekom srednje. Također, istraživalo se i to kakvu sliku o sebi maturanti s različitim uspjesima u srednjoj imaju kasnije u akademskom svijetu.

Pokazalo se da jednako sposobni učenici iz škola koje su poznate po dobrim rezultatima svojih učenika i oni iz škola koje nemaju baš zavidne rezultate kod učenika, imaju lošiju sliku samih sebe u akademskom svijetu. Zašto je tome tako? Ukratko, učenici iz "uglednih" škola koji odu na fakultet koji nije za njih ili ne zahtijeva pretjerani angažman s njihove strane, može loše utjecati na njihovu sliku o sebi te mogu misliti da su nesposobni. Općenito, u takvom okruženju se neće osjećati dobro niti ostvariti svoj puni potencijal. S druge strane, oni koji su iz "slabijih" škola već u startu imaju lošu akademsku sliku o sebi.


Izvor: Shutterstock

Ukratko – krivi izbor fakulteta može odvesti u depresiju upravo zbog navedenih stvari. Baš zato istraživači upozoravaju da bi maturanti trebali jako dobro razmisliti o izboru fakulteta i da se treba uzeti više parametara u obzir, a ne samo koliko je faks udaljen od kuće ili koliki je iznos školarine, a pogotovo ne kriterij zahtjevnosti pojedinog fakulteta. dapače, ako ste oduvijek dobar učenik, svakako stremite ka fakultetu koji će od vas zahtijevati puno, ali ćete tijekom studija zahvaljujući tome - razviti svoj puni potencijal. U protivnom biste se mogli početi osjećati loše.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock

Još vijesti