V.K. u Vijesti

Mladi vijećnik Lovro osigurao besplatne higijenske uloške učenicama: 'To su naše susjede, nečije kćeri, sestre…'

Lovro Lukavečki, jedan od mladih političara koji su se nakon ovogodišnjih lokalnih izbora isprofilirali kao nova, mlada lica na političkoj sceni, već uvodi velike promjene u Gradu Varaždinu.

19. srpnja 2021 16:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako je termin feminizam s vremenom postao bremenit mnogobrojnim značenjima, njegovo pravo značenje leži u borbi dokidanja nejednakosti i neravnopravnosti među rodovima na svim osnovama.


Upravo tu ravnopravnost promovira i mlado lice lokalne varaždinske političke scene o kojemu smo već pisali. Naime, kako prenosi Jutarnji, 23-godišnji Lovro Lukavečki prošli je tjedan na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina podnio amandman na proračun koji su vijećnici i prihvatili, a kako on kaže, naziva se Inicijativa za suzbijanje "menstrualnog siromaštva". Osim što su ga loklani mediji prozvali melemom za djevojačke i ženske oči, ovaj student politologije bori se i za prava žena.


>>>Student, političar i mamac za kolegice: 23-godišnji SDP-ovac Lovro najmlađi je gradski vijećnik u Hrvatskoj<<<


Na ideju je došao nakon što je pročitao istraživanja "koja pokazuju da značajan dio žena nema novaca za menstrualne potrepštine i da zbog toga na njima štede. Te potrepštine ne smiju biti luksuz nigdje u Hrvatskoj i žalosti me da država nije prihvatila inicijativu za smanjenje PDV-a na higijenske uloške. To se moglo i trebalo napraviti. Pa smo mi, Grad Varaždin, odlučili ne dopustiti da učenice budu žrtve menstrualnog siromaštva i da zbog toga izostaju s nastave", kaže Lukavečki.


Učenice osmih razreda varaždinskih škola imat će pravo na besplatne higijenske uloške


Tako će djevojke osmih razreda osnovnih škola u novoj školskoj godini imati pravo na besplatne higijenske uloške, a iz proračuna Grada Varaždina bit će osigurano 40 tisuća kuna za ovu hvalevrijednu inicijativu. "Znam da je stereotip da muškarci ne razumiju te probleme. Ovo nije isključivo problem žena, nego cijele zajednice. To su naše susjede, nečije kćeri, sestre...", dodaje Lukavečki.


Mladi je političar bio temeljit u pripremi svog amandmana, stoga se konzultirao s učiteljicama i socijalnim radnicama koje su mu i potvrdile ozbiljnost ovog problema. "Osobito u obiteljima s više ženskih osoba. Njima je to financijski teret, koji obitelji stabilnih primanja ne osjećaju", ističe ovaj političar. Nakon toga, pokušat će osmisliti model "apsolutno diskretne distribucije" jer smatra da je to jako važno.


Dio gradskih srednjoškolki, iz Strojarske škole Varaždin, već koristi besplatne higijenske uloške, ali to je inicijativa same škole. Iako Lukavečki još nije siguran za točan broj djevojaka varaždinskih osnovnih škola koje bi imale pravo na besplatne higijenske uloške, zasad kaže da će to "biti učenice iz obitelji lošijeg imovinskog statusa".


>>>[INTERVJU] Jučer maturant, danas najmlađi vijećnik u Hrvatskoj: 'U Koprivnicu uskoro stižu studentski dom i McDonald's'<<<


S mladim kadrom dolaze i promjene. Kad su za te promjene zaduženi mladi i sposobni ljudi, zasigurno ih čeka još mnogo mandata jer ovime mogu pridobiti naklonost upravo njih, novih generacija mladih žena, budućih liječnica, znanstvenica, majki, predsjednica, političarki i prijateljica.


izvor: Jutarnji list

Još vijesti