V.K. u Vijesti

21-godišnji desničar neće u zatvor zbog terorizma: Umjesto toga, za kaznu mora pročitati književne klasike

Skinuo je oko 70 tisuća dokumenata vezanih uz nadmoć bijele rase te instrukcije za izradu bombe, no, neće u zatvor. Za 'kaznu', mora pročitati nekoliko književnih klasika.

7. rujna 2021 14:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

21-godišnji bivši student Ben John proglašen je krivim za posjedovanje podataka koji su mogli biti korisni osobi koja je pripremala teroristički čin 12. kolovoza.


Benu Johnu je u utorak na Kraljevskom sudu u Leicesteru izrečena kazna od 24 mjeseca, točnije, uvjetno na dvije godine. Kako navodi BBC, djelo iz članka 58. Zakona o terorizmu za koje je predviđena kazna i do 15 godina zatvora, podneseno je kao prekršeno nakon što su kod studenta pronašli spomenute dokumente i dijagrame te podatke o tome kako se izrađuju razne eksplozivne naprave. Prema izvješćima medija, 21-godišnjaku je sudac naložio čitanje klasičnih romana poput "Ponosa i predrasuda" te povratak na sud u siječnju.


>>>Nevjerojatno: Traže oslobađanje ubojice jer je prezgodan?<<<


Kako navode, tijekom izricanja presude, sudac Timothy Spencer QC je upitao Johna: "Jeste li čitali Dickensa? Austen? Počnite s 'Ponosom i predrasudama' i Dickensonovom 'Pričom o dva grada' i Shakespearovom 'Dvanaestom noći', a razmislite i o Hardyju i Trollopeu. Kad se vratite na sud 4. siječnja, ispričat ćete mi što ste pročitali, a ja ću vas o tome ispitati", prenose.


Od državnog odvjetnika zatraženo je da preispita kaznu desničarskom ekstremistu za kazneno djelo terorizma. U otvorenom pismu, grupa "Hope Not Hate" zatražila je reviziju slučaja, a napisao ga je izvršni direktor Nick Lowes.


"Uvjetna osuda i popis predloženih lektira engleskih klasika je za osuđujuću presudu protiv terorizma neopravdano su blagi za zločin ovakve prirode. Ovakva presuda šalje poruku prema nasilnim desničarskim ekstremistima da sudovi mogu biti iznimno blagi za ovakve slučajeve. To je opasna poruka koja se šalje kada krajnja desnica danas predstavlja najveću terorističku prijetnju. Ove vrste blagih kazni riskiraju poticanje drugih mladih ljudi na pristup i razmjenu terorističkih i ekstremističkih sadržaja jer se neće bojati posljedica svojih postupaka", stoji u dijelu pisma, prenosi BBC.


Ben John / Foto: screenshot via BBC.com


>>>Student iza rešetaka: Tri dana se pravio da je svoja cura kako bi za nju riješio ispite mature<<<


"Primili smo zahtjev da se kazna Bena Johna razmotri prema shemi neopravdano blage kazne. Odvjetnici imaju 28 dana od izricanja kazne da razmotre slučaj i donesu odluku", oglasio se glasnogovornik Ureda državnog odvjetništva.


Neprimjereno blaga kazna obuhvaća niz kaznenih djela, uključujući određene vrste zločina iz mržnje i neka kaznena djela povezana s terorizmom.

izvor: bbc.com

Još vijesti