V.K. u Vijesti

Imamo briljantne umove, ali nema novaca: 'Mladi se ne bave znanošću jer se bave preživljavanjem'

Nakon studiranja u Sarajevu i Francuskoj, mladi neuroznanstvenik porijeklom iz BiH završava doktorat u Njemačkoj. Smatra da mladi u regiji imaju interesa za znanost, ali se moraju baviti svime i svačime kako bi preživjeti pa i znanstveni rad pada u drugi plan.

10. lipnja 2021 12:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Neuroznanstvenik Almir Aljović, inače doktorant na Institutu za Neuroimunologiju u Münchenu, rodom iz Prijepolja koji je svoj studij završio dijelom u Sarajevu, a dijelom u Francuskoj razgovarao je s redakcijom Al Jazeere o tome koliko mladima danas znanost znači.

Naime, ovaj mladi znanstvenik trenutno na svom doktoratu proučava kako se živčani susutav adaptira nakon traumatske ozlijede, a nedavno je pokrenuo i Youtube kanal pod nazivom "Znanium", piše Al Jazeera.


>>>Češće odustaju jer studiraju od kuće, a plaćaju jednako! Više od 50% hrvatskih studenata tvrdi: 'Opterećeniji smo nego prije'<<<


Mladi je znanstvenik pojasnio kako iza ideje za otvaranjem YouTube kanala stoji njegova želja da educira ljude, ali i razbije lažne informacije i neke teorije zavjere. "Ideja dolazi iz moje potrebe da podijelim svoju fascinaciju prema znanosti s drugim ljudima, ali i iz osjećaja odgovornosti da budem uključen u komunikaciju znanosti široj javnosti. Svijet u kojem mi živimo, i koji je pred nama, sve je kompliciraniji i bit će neophodno da se oni koji razumiju kompleksne znanstvene koncepte i ideje uključe u javni prostor. Ako mi to ne učinimo, to će učiniti netko daleko manje stručan", pojašnjava.


"Imamo briljantne ljude, ali nema novca ni infrastrukture"


"Ideja da nešto nije uredu s mladima i moraliziranje kako se mladi ne žele baviti znanošću je skroz pogrešna, pa čak i štetna. Mladi na našim prostorima se ne bave znanošću jer se bave egzistencijom. Dodatno, mladi nemaju institucije koje bi osigurale bavljenje znanosti na ozbiljnom nivou. Svi mi na neki način imamo potrebu za bavljenje zannošću, međutim, te potrebe su zakopane ispod osnovnih ljudskih potreba", govori mladi neuroznanstvenik Al Jazeeri.


Uz problem borbe s egzistencijom, financijama i nedostatkom institucija, napominje da je na našim prostorima najveći problem nedostatak infrastrukture za ozbiljno bavljenje znanstvenim područjem. Kako kaže, imamo brilijantne ljude, ali nemamo institucije, instrumente i novac, bez kojeg se ne može baviti znanošću.


>>>Početna plaća 13 tisuća? Bivši studenti najpopularnijih fakulteta u Hrvatskoj otkrivaju koliko zarađuju – Filozofski će vas iznenaditi<<<


"Ovo dodatno rezultira ograničenim mogućnostima za stalno zaposlenje i nemogućnost da se fokusira na znanost, već pored toga se znanstvenici moraju baviti svime i svačim da osiguraju egzistenciju. Također, biranje političara koji razumiju značaj znanosti u društvu za početak bi bilo od velike pomoći", pojašnjava Aljović trenutnu situaciju.


Mladi ne znaju kako doći do pravih informacija


Smatra da Internet "zaglupljuje", ovisno o načinu na koji ga koristimo, stoga detaljnije pojašnjava svoju tezu. "Zaglupljuje nas zastarjeli obrazovni sistem. Internet je jedan od najbitnijih izuma naše vrste i vodio je demokratizaciji znanja. Kako bi se od interneta dobilo najbolje, trebamo obrazovati i učiti ljude kritičkom mišljenju i načinima na koji mogu doći do točnih informacija. Ono što nije teško primijetiti je da mlađe generacije koje su odrasle na internetu zapravo ne znaju kako doći do pravih informacija i internet većinu vremena koriste za društvene mreže, što je propust našeg zastarjelog obrazovnog sistema. Tako da bih rekao da nas trenutno zastarjeli obrazovni sistem zaglupljuje, prije nego što bih rekao da nas internet zaglupljuje", komentira Aljović.


Uz ovo, poručio je mladim ljudima da oni sami moraju vratiti osjećaj da su upravo oni ti koji mogu promijeniti stanje društva u kojem se trenutno nalaze te da to nitko neće napraviti za njih. "Mi mladi trebamo identificirati ono što nam je bitno, ono što predstavlja naše osobne vrijednosti i hrabro raditi i kretati se prema tome. I na ovom putu ne zaboraviti da trebamo biti podrška jedni drugima, jer zajedno možemo puno više", zaključuje Almir Aljović.


izvor: Aljazeera.net

Još vijesti