Mojfaks.hr u Vijesti

Najbolje prvotravanjske šale u povijesti

Sutra je prvi travnja, a svi znamo što to znači. Ne dopustite da vas netko sutra nasamari, ali svakako pokušajte nasamariti nekog drugoga. Donosimo listu najboljih aprvoaprilskih fora u povijesti. Provjerite koje su to.

31. ožujka 2015 16:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

* Nixon za predsjednika!

1992. godina: Nacionalni javni radio u svom je "Talk of the Nation" otkrio da će se Richard Nixon opet kandidirati za predsjednika pod sloganom: "Nisam napravio ništa loše pa neću ni opet." Slušatelji su poludjeli kad su ovo čuli, a telefonske linije bile su zakrčene mnogobrojnim pozivima svih ljudi koji su u eter željeli izjaviti svoje čuđenje, šok i neodobravanje. Tek je tijekom drugog dijela emisije voditelj John Hockenberry otkrio da je sve samo šala. Nixonov glas oponašao je komičar Rich Little.

* TV u boji u jednom trenu!



1962. godina: Švedska televizija SVT (Sveriges Television) dovela je stručnjaka u svoj studio, Kjella Stenssona, kako bi svim gledateljima objasnio kako svoj crno-bijeli prijemnik u jednom trenu pretvoriti u onaj koji će emitirati u boji. U to je vrijeme postojao samo jedan kanal koji je emitirao c/b pa je ova vijest bila bomba! Stensson je objasnio da je sve što gledatelji moraju napraviti navući najlonsku čarapu preko ekrana te će materijal stvoriti savijanje svjetlosti na način koji će omogućiti gledanje tv programa u boji. Deminstrirao je proces, a tisuće gledatelja palo je na foru. Mnogi Šveđani i danas se sjećaju kako su im roditelji jurili u sobe po najlonke ne bi li isprobali novi trik.

* Berba špageta u Švicarskoj

1957. godina: Ozbiljni show koji se emitirao na BBC-ju "Panorama" prenio je vijest o švicarskim farmerima koji, zahvaljujući blagoj zimi i eliminiranju štetočine koja napada špagete, imaju obilnu berbu špageta. Vijest je popratila i reportaža u kojoj su gledatelji mogli vidjeti Švicarce kako s drveća beru špagete. Ogroman broj gledatelja nasjeo je pa su počeli zvati u studio ne bi li se raspitali kako da i oni nabave svoje drvo špageta. Čak je i tadašnji direktor BBC-a priznao da je potražio u enciklopediji postoji li doista ovakvo drvo.



* Gmail Motion

2011. godina: Google je objavio da će uvesti posebnu mogućnost pisanja mailova pokretima ruku - Gmail Motion. Uz pomoć web kamera koje će s posebnim algoritmima bilježiti pokrete i pretvarati ih u riječi na ekranu i na taj način olakšati korisnicima slanje i pisanje mailova. Iako je Google poznat po svojim prvotravanjskim šalama, ova je posebna jer je u nju povjerovao najveći broj ljudi.



* Mrkve koje zvižde

2002. godina: Britanski lanac supermarketa Tesco objavio je u novinama The Sun da je uspješno razvio "mrkve koje zvižde". U oglasu su pojasnili da su mrkve posebno osmišljene i proizvedene tako da imaju rupe za zrak kroz koje se emitira signal jačine 97 decibela kad je mrkva kuhana. Na taj način "daju do znanja" da ih treba izvaditi iz vode jer su skuhane i spremne za konzumaciju.

* Operacija "Parallax"

1979. godina: Londonski "Capital Radio" objavio je da će Operacija "Parallax" uskoro krenuti s realizacijom, a odnosila se na vladin plan resinkronizacije britanskog kalendara. U vijesti se objasnilo da je od 1945. godine Velika Britanija postupno prešla u prednost od 48 sati pred ostatkom svijeta jer se neprestano "pomicala" naprijed i natrag na britansko ljetno vrijeme. Kako bi popravila situaciju, vlada je odlučila ukinuti 5. i 12. travnja te godine. Ne moramo ni reći da je radio postaju preplavio zvuk telefonske zvonjave zbunjenih slušatelja od kojih su neki željeli znati kako će onda proslaviti rođendan.

* FatSox – čarape protiv masti!


foto: hoaxes.org

2000. godina: The Daily Mail otkrio je lanac klubova Esporta Health Clubs lansirao na tržište novu liniju čarapa – FatSox – koje ljudima mogu pomoći da smršave. Ove revolucionarne čarape "sisaju" masnoće iz ljudskog tijela kroz znoj koji lučimo kroz stopala. Američki izumitelj ovih čarapa,  profesor Frank Ellis Elgood, pojasnio je da čarape sadrže najlonski polimer "FloraAstraTetrazine" koji se prije koristio samo u prehrambenoj industriji. Kad se tjelesna temperatura osobe koja nosi čarape podigne i krvne žile prošire, čarape počnu izvlačiti masnoće iz tijela kroz znoj. Nakon nošenja čarape se jednostavno operu i koriste ponovo.

* Upozorenje plave limenke

1996. godina: Virgin Cola objavila je relamu u britanskim novinama u kojemu objavljuje da je u interesu za zdravlje svojih kupaca osmislila novu tehnologiju izrade limenku. Kad gaziranom piću prođe rok trajanja, tekućina će reagirati sa spojem iz limenke i obojati ju u plavu boju. Zbog toga su upozorili kupce da izbjegavaju limenke plave boje. U to je isto vrijeme, slučajno ili ne, Pepsi predstavio novi dizajn limenki soka koje su bile jarko plave boje.

Više najboljih prvotravanjskih fora pogledajte ovdje.

L.B./foto:hoaxes.org

Još vijesti