Mojfaks.hr u Vijesti

Najbolje Valentinovo ikad: ideje koje će gaju oboriti s nogu

Valentinovo ove godine 'pada' u nedjelju što će reći da vas u obilježavanju Dana zaljubljenih ne mogu spriječiti fakultetske i radne obaveze. Nemate opravdanja - svojoj se boljoj ili goroj polovici, dakle, možete posvetiti u potpunosti.

9. veljače 2016 13:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bilo da se javno deklarirate kao jedni od onih koji ne podliježu konzumerističkim blagdanskim konceptima ili se još niste oporavili od božićnih ili novogodišnjih troškova, na kraju ćete vrlo vjerojatno ovaj dan ipak – obilježiti.

U pozadini toga mogu biti dvije stvari – ili druga strana inzistira da provedete skupa Valentinovo ili ste vi odlično zapakirali činjenicu da bi moglo biti problema ukoliko se Valentinova "ne sjetite". Bilo kako bilo, da bismo vam olakšali planiranje ovog posebnog dana, donosimo vam nekoliko prijedloga kojima ćete lako (i povoljno) očarati svoju bolju ili goru polovicu i preživjeti (emotivno i financijski) i ovaj dan!

1. Zvjezdarnica



Ima li što romantičnije od gledanja pravih zvijezda s osobom koju volite? Nismo ni mislili...

2. Sljeme

Ima li bolje kombinacije od svježeg zraka, šetnje, štrukli i ljubavi? Ipak pripazite na vremensku prognozu koja ovog vikenda baš i nije naklonjena ljubiteljima prirode i aktivnosti na svježem zraku...

3. Gornji grad


foto: zagreb-movies.com

Večernja šetnja ovim, po nekima najljepšim dijelom Zagreba, ne traži ništa više. A uvijek možete uzeti kestenje kod jednog od uličnih prodavača.

4. Stand up komedija



Vilica će vas boljeti od smijeha. Ovo je jedna od najboljih anti-stress terapija i nemojte časiti časa sve i da nema programa nedjeljom, možete ići i dan prije i poslije Valentinova – isplati se.

5. Muzej prekinutih veza



Jedna od velikih prednosti života u velikom gradu je šarolika i privlačna ponuda vrlo različitih sadržaja. Osim gastro ponude, Zagreb je prepun kulturne baštine, a Valentinovo možda čak nije loše otići i do Muzeja prekinutih veza! Iako zvuči šašavo slaviti ljubav na mjestu posvećenom raskidima, ovaj muzej diči se i nagradom za najinovativniji muzej Europe! Imaju vrlo, vrlo zanimljiv postav i mogli biste se dobro nasmijati.

6. Prisjetite se ljubavne priče o Dori i Pavlu


foto: zagrebinfo.hr

I dok se spuštate s Ćirilometodske broj 2, adrese na kojoj se nalazi Muzej prekinutih veza, prošetajte do kipa Dore Krupićeve koji se nalazi u blizini Kamenitih vrata, djevojke čije vam je ime poznato iz Šenoinog romana \'Zlatarevo zlato\'. Vjerojatno se još uvijek sjećate snažne ljubavne priče između Dore i Pavla protiv kojih su planove kovali gotovo svi u romanu.

7. Ljubav ide kroz želudac - street food, fuzija...

Kad ste već u tom dijelu grada, a vjerojatno ste i gladni, imate dvije dosta zgodne opcije. Jedna je azijski fuzijski restoran
Umami koji se nalazi u Skalinskoj 3 (ali i Horvaćanskoj 75), a druga je Fini zalogaj u Radićevoj 8.




Obje se lokacije mogu pohvaliti odličnim interijerima, sasvim različitima – Umami krase minimalizam i drvene površine, a Fini zalogaj je vrlo šaren! Umami nudi azijska jela po pristupačnim cijenama, autentičnost je zagarantirana i priborom za jelo, a cijene su dosta prihvatljive.

Fini zalogaj ima više-manje klasičnu street food ponudu (šiševi) ali, također po povoljnim cijenama (za manje od ili do 100 kuna za dvije osobe), nudi njihove neobične kombinacije.

8. ...za klasičare pizza...



Ako ste u centru, a ne sviđaju vam se ove dvije gastro – opcije, u neposrednoj blizini Kina Europa nalazi se novootvorena pizzerija Basta (Varšavska 5). Još ako se u kinu Europa tu večer bude prikazivao baš kakav zgodan film, ispred sebe imate idealnu situaciju da u Basti oživite onu najpoznatiju oživite scenu iz Dame i skitnice? Za takvo što ćete u Basti morati izdvojiti 100 – 150 novaca.



9. ...za retro manijake također ponešto...



Bilo bi sasvim nepravedno inzistirati na centru i njegovoj atraktivnosti jer diljem grada postoje mjesta i lokali koji plijene pažnju. Jedan od novijih svakako je Big Boys Burger Bar, retrodiner u stilu pedesetih koji se nalazi na Aveniji Dubrava 35. Tamo ćete se osjećati kao Olivia Newton John u Briljantinu!

Hrana je odlična, cijene su mrak: menu od 30 do 50 kuna, pizze između 30 i 45 kuna, sendviči između 12 i 25 kuna, salate po 25 kuna, sokovi i pive od 12 do 20 kuna. Sve je vrlo autentično uređeno – ovo je pravi diner kakve smo navikli gledati u američkim filmovima. Ako ste skloni i retro odijevanju, tamo ćete se osjećati kao doma.

10. ...kao i za ljubitelje grilla i pljeskavica!



Apsolutno najbolja Tvornica pljeskavica Kosta, popularni TPK – iako osobni favorit nalazi se na posljednjem mjestu ne zato jer je najgora od najboljih već jer djeluje nefer prema ostalim mjestima da ga se, uz usmenu predaju, pohvali i postavljanjem na prvo mjesto i vođu kolone. Ovo nije toliko netipično mjesto, u svakom slučaju, ali je namijenjeno onima s malo većim kapacitetima i kojima se ne žuri previše.

* Dok su ostala predložena mjesta simpatična, vesela i vrckava te namijenjena nešto bržoj konzumaciji hrane, u Koste odnosno TPK se ide s namjerom nešto sporijeg uživanja u hrani. To ne morate nužno za Valentinovo, ovime se možete nagraditi i nakon što ispolažete sve ispite jer je riječ o nešto skupljoj varijanti! Ali možete i ranije.

11. Prijedlog plus - skuhaj joj/mu večeru



Ako svojoj boljoj/goroj polovici želite prirediti večeru spremljenu vlastitim rukama, tu je vječita inspiracija Jamie Oliver koji ima pregršt recepata za jela koja su gotova u samo 15 minuta. Ovaj izuzetno šarmantan čovjek od tri (pristupačne) namirnice dostupne svima može složiti kombinacije od kojih pamet stane, pa eto prilike da nekoga oborite s nogu svojim kulinarskim umijećem. Recepte škicni ovdje.

12. Prijedlog plus plus - ima lijeka i za mamurluk ako ste party životinje

Ako ipak na Valentinovo zaružite i pomalo pretjerate, vrlo vjerojatno bi vam sutradan mogla goditi \'sarma to go\' koju možete pronaći u malenome restoranu The Chevap na Kvatriću. Još su naše bake znale da rasol (tekućina u kojoj se kiseli zelje) kao i vitamin C dižu iz mrtvih pa će se s mamurlukom najbolje izboriti ova orijentalna poslastica koju svi toliko volimo.

Ana Maria Filipović Grčić
foto: Pixabay, Facebook, jamieoliver.com

Još vijesti