Mojfaks.hr u Vijesti

Najčešće laži o studiranju koje možemo vidjeti u filmovima

Kada smo još išli u srednju školu, filmovi o studiranju i studentima u glavnim ulogama su nas oduševljavali te smo, sjedeći pred malim ekranima glasno uzdisali: 'Joooj, kad ću ja na faks!' U filmovima se sve čini moguće i sve je ljepše nego u stvarnosti pa tako i studiranje. Naime, čini kao da se studenti 90 posto svog vremena provode i to ludo, a ostalih 10 posto su na predavanjima. A gdje je tu učenje? Evo koje su to najčešće laži koje o studiranju možemo vidjeti u filmovima.

18. travnja 2013 14:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Fakultet za gubitnike (Accepted), film iz 2006. godine

LAŽ:
fakultet je mjesto na kojem možete stvarati vlastita pravila. Dakle, skupina studenata koji nemaju dovoljno dobre ocjene da se upišu na normalan fakultet, stvaraju vlastiti i imaju neka svoja pravila. Uskoro izmišljeni fakultet postaje izlaz za mnoge propale studente. Eh, kada bi to samo tako lako išlo!



Društvena mreža (The Social Network), film iz 2010. godine

LAŽ:
i ti možeš imati 500 milijuna prijatelja baš poput Marka Zuckerberga. Može biti zabavno sprijateljiti se sa svakim novim studentom koji zaluta s vama zajedno na predavanja, ali u konačnici je i veoma naporno i poprilično neizvedivo. Osim toga, najbolje je držati svoju ljestvicu prijatelja na nekom skromnijem broju, posebice ako ne želite u nedjelju ujutro biti tagirani na nekoliko desetaka fotografija s ludog provoda protekle noći.



Dani slave (Old School), film iz 2003. godine

LAŽ:
možeš se vratiti na fakultet 10 godina nakon što si ga napustio i samo nastaviti gdje si stao, bez problema. Trojica prijatelja vraćaju se na faks jer žele uživati u studentskom životu. Ali čekaj malo – je li studiranje doista samo zabava? Ozbiljni studenti jako dobro znaju da nije i, koliko god ovaj film proglašavan urnebesnom komedijom, nešto ipak ne štima – može li se doista jednako ludo partijati u tridesetima kao i u dvadesetima? Hm, ne bismo rekli! A o svladavanju opširnog gradiva da i ne govorimo!



Brucoš (The Freshman), film iz 1990. godine

LAŽ:
povremeni studentski poslovi mogu te povezati s mafijom. Glavni lik iz filma obavlja sitne poslove za svog profesora, ali na kraju se ispostavi da su u cijelu priču upleteni mutni poslovi s ugroženim životinjama. Ruku na srcu, i kod nas ima svašta, kuverti i primopredaje pod stolom, ali da ćete se u konačnici morati baš boriti za goli život, hm, malo je vjerojatno.


Super luzeri (Sydney White), film iz 2007. godine

LAŽ:
dečki samo žele biti prijatelji s curama. Doduše, postoje i oni koji to žele, ali su rijetki, posebice za vrijeme studiranja. Kaže se da muški studenti misle o ovome: alkoholu, curama i učenju, upravo tim redoslijedom pa ako ste komad i želite platonske veze s kolegama, teško će vam to ići, barem s većinom.


Plavuša s Harvarda (Legally Blonde), film iz 2001. godine

LAŽ:
možete studirati pravo samo na osnovi toga da ste jako zgodni. Zgodna plavuša upisala se na Harvard kako bi svima dokazala da nije površna. No, ono što su joj priznali na prijemnom, ne bi prošlo nigdje, osim na – filmu. Iako su neke od njezinih rečenica iz filma danas veoma citirane, ipak je sve to samo mašta i daleko od realnosti.



N.LJ.J.

Još vijesti