Mojfaks.hr u Vijesti

Najluđa pitanja na razgovoru za posao – znate li odgovore?

Kao da nije dovoljno što je intervju za posao stresan sam po sebi, nego se uvijek nađu pojedinci koji će cijelu sitaciju dodatno otežati. Jasno nam je da ih zanima sve o potencijalnom budućem zaposleniku, ali tražiti od kandidata da otpjeva pjesmu koja ga opisuje djeluje nam kao pretjerivanje.

13. Siječnja 2014 15:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ipak poslodavci često vole „začiniti“ intervju kako bi dobili dojam o vašoj osobnosti, vidjeli način na koji razmišljate i otkrili vašu sposobnost snalaženja u „nekonvencionalnim“ situacijama. Ne možete imati spreman odgovor na sva „luda“ pitanja, ali ako pročitate ova i razmislite koji bi bio vaš odgovor, možete naučiti kako razmišljati „izvan okvira“.

Vi ste minijaturna osoba zarobljena u posudi sa salatom. Kako ćete izaći?


Nadamo se da se nikada neće zateći u takvoj situaciju jer zvuči prilično zastrašujuće, ali poanta ovog pitanja je vidjeti kako se snalazite u problemu. Logični odgovor vjerojatno bi bio da se mrkva iskoristi kao „most“ preko kojeg ćete izaći iz posude. Ako je nasjeckana, onda niste samo u salati, nego i sosu.

Otpjevajte nam pjesmu koja vas opisuje.

Dva su razloga postavljanja ovog potencijalno ponižavajućeg pitanja. Prvo, pjesma koju odaberete govori o vašoj osobnosti i samopouzdanju. Drugi razlog  je taj što na ovaj način mogu saznati koliko ste „otvoreni“. Ako vam nije problem ustati pred nepoznatim ljudima i otpjevati pjesmu (iako možda nemate sluha), znak je da nećete imati problema sa prezentacijama, konferencijama i nastupima u javnosti.

Pokušajte mi prodati drveni lonac.

Ako vam zadaju ovakav zadatak, nemojte paničariti. Razmislite o „drvenom loncu“ kao o bilo kojem drugom proizvodu kojeg treba prodati; utvrdite zašto bi on mogao nekoga zanimati (dobar je za primjerice držanje stvarčica u njemu). Cilj nije da vi zaista prodate ovaj proizvod, nego da poslodavci utvrde koliko ste dosjetljivi. Osim o loncu, razmislite i o tupim noževima, ispuhanim gumama i sličnim „korisnim“ varijantama proizvoda.

Zašto su kanalizacijski poklopci okrugli?

Ovo pitanje postalo je popularno nakon što se našlo u intervjuima za posao u Microsoftu i Google-u. Vašim odgovorom otkrivate način na koji rezonirate i znate li objasniti nešto na jednostavan način tj. tako da bude razumljivo i onima koji su u poduzeću „ispod“ vas. Postoji više odgovora na ovo pitanje, a ako želite znati koji su samo izguglajte „Why are manhole covers round“.

Da ste interpukcijski znak, koji biste bili?

Kao što možete i pretpostaviti, ovo pitanje otkriva dosta o vašem temperamentu i karakteru. Ako kažete da biste bili upitnik, to vjerojatno znači da je riječ o znatiželjnoj osobi; ako odaberete uskličnik vjerojatno se radi o glasnoj osobi uz koju nikada nije dosadno i tako redom. Dobro razmislite o objašnjenju koje ćete dati uz odgovor; nemojte se dovesti u situaciju da kažete da biste željeli biti točka, a ne znate zašto.

Zombiju su izvršili invaziju na Zemlju – koga biste uzeli u svoj obrambeni tim?

U ovom slučaju trebate napraviti logičan izbor i odabrati ljude koji mogu biti od koristi. Vodite računa da ljudi imaju različite vještine kako biste pokrili sve moguće neprilike. Ovo pitanje je značajno ako je riječ o zapošljavanju osobe u ljudskim resursima od koje se kasnije očekuje da sama bira kandidate za posao.

Kakav sam bio kao u ulozi voditelja intervjua?


Ako vam naposljetku postave ovo pitanje, probajte biti iskreni. To ne znači da brutalno popljujete osobu koja vas je ispitivala, ali ni da opjevate hvalospjeve. Probajte biti sažeti i jasni te izbjegavajte pretjerivanje. Ako baš morate reći nešto ružno, pokušajte biti pristojni.

I.N.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti