Vodič za brucoše

Najmlađi zagrebački skupštinar, bivši FER-ovac predlaže: Prosjek ne bi trebao biti glavni kriterij za stipendije, a umjesto pokaza vrijedit će iksica

MojFaks | Vijesti, 29.07.2021., Autor: Vanessa K.Lovro Marković bivši je FERovac koji sjedi u Gradskoj skupštini Grada Zagreba
Foto: screenshot via Facebook@LovroMarković

Od ostalih ideja, misli predložiti ukidanje pretplatne ZET-ove karte za studente jer smatra da se i ta usluga za studente 'može regulirati iksicom i pomoću Srca'.

Još od lokalnih izbora pišemo o smjeni "stare garde" političara i dolasku novih mladih lica. Od maturanata koji su odnedavno dobili i političke uloge pa sve do studentice koja je postala načelnica, novo strujanje unutar političke arene sve je snažnije.


U skupštini našeg glavnog grada također sjedi mlado lice: Lovro Marković.  Najmlađi gradski skupštinar Marković ima samo 25 godina i bivši je student FER-a koji je bio jedan od najboljih u svojoj generaciji.


Nakon završavanja fakulteta, odlučio je otići u Njemačku, no nostalgija za domom ga je vrlo brzo vratila u hrvatski glavni grad te se on potom uključuje u političku scenu na kojoj je tek godinu dana, počinje i raditi na svom matičnom fakultetu – Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a i otvara svoj startup u kojem je s ekipom smislio plovilo za hranjenje riba, predstavlja ga Večernji.


>>>[INTERVJU] Jučer maturant, danas najmlađi vijećnik u Hrvatskoj: 'U Koprivnicu uskoro stižu studentski dom i McDonald's'<<<


Lovro se uključuje u politiku te postaje Mostov koordinator za Gradsku četvrt Trnje, a kvartovskim inicijativama, onom za obnovu starotrnjanskog placa te za statičko ojačanje Osnovne škole Jure Kaštelana na Savici, brzo se istaknuo i u redovima stranke.


"Prosjek ne bi trebao biti glavni kriterij za stipendije"


Nakon što je Zvonimir Troskot stavio svoj mandat na mirovanje, mladi Lovro zauzima njegovo mjesto i time postaje najmlađi gradski skupštinar. "Ideja je bila da četvrta osoba na listi za Skupštinu bude netko mlađi tko će unijeti svježinu i predstavljati mladu populaciju u Zagrebu. Stranka je htjela mladim ljudima dati predstavnika", objašnjava Marković. Svoju je ulogu shvatio vrlo ozbiljno pa je tako već na prvoj sjednici povlačio neka pitanja vezana uz mlade i stipendije za studente iz područja znanosti i tehnologije.


>>>Proveli eksperiment: Maturanti se kandidirali na lokalnim izborima i napravili show – skoro dobili vijećnicu<<<


"Razgovaramo puno o STEM zanimanjima, a STEM-ovci su jako podzastupljeni zbog kriterija za stipendiranje. Od 97 studenata koji su dobili stipendiju za izvrsnost, prvi FER-ovac bio je 66. Trebalo bi malo promijeniti kriterije, a prosjek ocjena ne bi trebao biti glavni", smatra Marković, koji također planira potaknuti razgovor, a onda i potencijalnu realizaciju uspostave brze ZET-ove linije od Studentskog doma "Stjepan Radić" do kampusa na Borongaju. Uz spomenuto, planira i modernizaciju sustava javnog prijevoza.


Iksica umjesto pokaza


"Nema potrebe da studenti paralelno imaju iksice i ZET-ove pretplatne karte. Svaki bi student putem sustava Srce trebao moći napuniti svoj pokaz, a iksica je jedni dokument koji mu je potreban", smatra mladi zastupnik.


>>>'Pomela' na izborima: 22-godišnja studentica politologije postala načelnica svoje općine<<<


Kako je upoznat sa poduzetničkim svijetom, Lovro napominje kako će se zalagati i za poticanje inovacija i gradnju infrastrukture iz područja visoke tehnologije, ali da ostaje aktivan i u lokalnim, kvartovskim temama.


"OŠ Jure Kaštelana, primjerice, jer se zbog normativa iz Ministarstva obrazovanja gradi škola za 20 razrednih odjeljenja u jednoj smjeni, iako ona ima više razreda. To znači da bi, kad se dovrši, radila u dvije smjene. I sad će Grad prvo napraviti projekt pa će za nekoliko godina, kad se normativi izmijene, ići u novu izradu dokumentacije i pribavljanje dozvola pa dogradnju još četiri do šest učionica. Potrošit će se više, a građani će čekati. Predložit ćemo i reformu mjesne samouprave, da se smanji broj vijećnika po mjesnim odborima i djelomično decentraliziraju ovlasti, po primjeru Budimpešte", pojasnio je Marković svoje ideje.


izvor: Večernji list


Lovro MarkovićGradska skupština Grada Zagrebaplovilo za hranjenje ribaZvonimir Troskotmladi u ploticistipendije za STEM područjestudentka politička pitanjaZETZEt linija Sava Borongajmjera roditej odgojitelj


Prati nas na Instagramu!