Mojfaks.hr u Vijesti

Natrag u domove do Božića: dotad stanarina od 150 eura mjesečno

Iako s mjesec dana zakašnjenja, od sutra će u studentskim domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje umjesto studenata svakodnevno biti radnici. Naime, konačno počinje njihova obnova, što znači i da će do kraja radova više od 4500 studenata biti bez smještaja.

18. kolovoza 2015 17:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Početkom akademske godine uvijek imamo puno pitanja studenata koji nisu dobili mjesto u domu ili ne žele u njemu živjeti. No, ove je godine navala znatno veća", kaže za Večernji Martina Gavran iz Rivalitas nekretnina.

Kako kažu u agencijama, maksimalni budžet studenata za stanovanje je 200 eura, no većina ne raspolaže s više od 150 eura.

"Studentima je najbitnija cijena, većinom traže stanove od 250 do 300 eura za dvoje. Što se tiče lokacije, važno im je da stan bude utramvajskoj zoni. Brucoši su ti koji žele živjeti blizu fakulteta, pa im objašnjavamo da javni prijevoz dobro funkcionira", rekao je Josip Puljek iz agencije T-Tomislav koji pravu navalu tek očekuje.

Istaknuo je i neke probleme s kojima će se studenti suočiti. Kao prvo, najmodavci često ne žele iznajmiti stan na tako kratko razdoblje, poput tri mjeseca koliko smještaj treba studentima koji čekaju kraj obnove domova. Drugi je problem što većina studenata u stan planira ući početkom listopada, a mnogi im vlasnici ne žele čuvati stan do tada.

Prema iskustvima agencija, mladi su manje skloni tražiti smještaj uz posrednika te se služe oglasnikom ili direktnim kontaktom s najmoprimcem. A prema viđenom u oglasnicima, stanova za najam ima, no pitanje je koliko još dugo. Naime, dio studenata nije još ni počeo tražiti stan, jer su se zbog poništenja postupka javne nabave u srpnju, pobojali da je obnova domova dovedena u pitanje.

Ipak, kako objašnjava Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a, ušlo se u pregovarački postupak s dva najjeftinija ponuđača. Kao izvođač radova na kraju je izabrana tvrtka Projektgradnja, u vlasništvu Agrokora, a vrijednost radova je gotovo 300 milijuna kuna, od čega je 220 milijuna iz fondova EU, a ostalo iz domaćih energetskih fondova.

A tijekom obnove, koja bi prema planu trebala biti gotova do Božića, studentima će se financijski pomagati. Od Ministarstva znanosti primat će 400 kuna mjesečne subvencije za smještaj ili prijevoz.


Neki studenti razmišljaju o pauziranju jer si ne mogu priuštiti trošak najma stana.

Kad se to zbroji s 200, 400 ili 600 kuna koliko neće trebati davati za dom, nadležni smatraju da će se studenti uspjeti snaći za smještaj. Predsjednik Studentskog zbora Petar Labrović tvrdi da većina studenata neće ni tražiti stan.

"Oni koji dolaze iz gradova blizu Zagreba putovat će na fakultet. Dosta se studenata snašlo i tako što će nekoliko mjeseci živjeti kod prijatelja", objasnio je Labrović.

"Mnogi kolege koji nisu dobili mjesto u domu čak razmišljaju o pauziranju godine jer si stan ne mogu priuštiti", rekla je Matea Car, jedna od studentica koja nije dobila mjesto u domu.

L.B./izvor: Večernji list
foto: arhiva, gratisography

Još vijesti