Mojfaks.hr u Vijesti

Navike najuspješnijih studenata – primijenite ih

Što je to što izdvaja najbolje studente od prosjeka? Radi li se o apsolutnoj posvećenosti studiju, natprosječnoj inteligenciji, snalažljivosti ili "višku" sreće? Ili su možda navike te koje ih lansiraju među top studente zbog kojih čak i najteži studiji izgledaju lako i primamljivo. Ispod ležernosti krije se nekoliko navika od kritične važnosti...

17. ožujka 2015 15:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

1. Nikada ne "prelistavaju" skripte
Prema nekim zaključcima istraživanja o metodama učenja, pokazalo se da je čitanje i "prelistavanje" udžbenika najneproduktivnija metoda učenja. Savjetuje se da čitate svoje bilješke s predavanja i vježbi, ali da učite na primjerima i prethodnim ispitima.

2. Ne podvlače puno riječi u knjigama
Udžbenik i skripta nisu slikovnice koje je potrebno ofarbati raznim bojama.  Ne radi se o tome da najbolji studenti ne podcrtavaju nego to čine pažljivo: biraju hoće li i koje dijelove teksta podvući.

3. Pišu po papirima
Pitate se zašto pisati pored svih računala i mobilnih telefona? Jednostavno zato što pisanje rukom aktivira područja u mozgu koja nam pomažu da učimo brže i bolje.

4. Sve istražuju i preispituju

Ovakvi studenti će po navici odmah istražiti svaki novi koncept ili ideju koju čuju na predavanjima. Vode se idejom da nije dovoljno samo zapisati i registrirati neku informaciju koju vam profesor spomene, već je potrebno istražiti pojam i informirati se o detaljima. Informacija nikad dosta, a ako se dogodi da na ispitu imate pitanje na tu temu, sasvim sigurno ćete osvojiti dodatne bodove ako ste upoznati s materijom bolje od ostalih kolega i raspolažete dodatnim informacijama koje ostali možda neće znati.



5. Uče s pauzama, a ne satima bez prestanka

Opće je poznato da je učenje satima i satima bez pauze zapravo kontraproduktivno. Najbolji studenti uče tako što često prave pauze i skreću misli s onoga što moraju učiti baveći se nekom drugom aktivnošću.

6. Puno spavaju
Ako analiziramo dan najuspješnijih vidjet ćemo da se njihov dan sastoji od perioda intenzivnog rada (4-6 sati dnevno) nakon čega slijedi period odmora i sna koji u prosjeku iznosi 9 sati. Ideja je da se izmjenjuju periodi napornog rada i odmora, kako bi mozak imao vremena apsorbirati informacije koje je primio tijekom tog dana.

7. Često postavljaju pitanja
Najbolji način da nešto naučite jest da postavljate pitanja. Znanja nikad nije dosta stoga uvijek možete postaviti neko pitanje i tražiti dodatnu informaciju – čak i kada vam je sve jasno.

8. Uče više nego što je potrebno za ispit
Znamo da vas studij okupira i da imate mnogo gradiva za učenje, ali budimo realni – uvijek ćete pronaći vremena da naučite nešto dodatno. Najbolji studenti se nikada ne ograničavaju prilikom spremanja ispita i nikada ne uče isključivo ono što će biti na ispitu, već teže proširiti svoja znanja dodatnim informacijama.

9. Pridržavaju se 80/20 pravila
Jeste li čuli za pravilo 80/20? Ne odnosi se samo na učenje i studiranje nego se može primijeniti i na druge sfere života. Pravilo 80/20 znači da je 20% uzroka odgovorno za 80% rezultata. To znači da 20% aktivnosti u učenju donosi 80% uspjeha, dok 80% rezultata u učenju dolazi od 20% uloženog napora. 80% vrijednosti koju realizirate u učenju, ostvarite za samo 20% vremena koje provedete u učenju.

10. Odmah analiziraju greške koje su napravili na ispitu ili kolokviju
Kada dobijete rezultate kolokvija, pregledate li greške, odete li na konzultacije ili sjednete na kavu i prekrižite još jednu obavezu koju ste odradili? Najbolji studenti će se odmah pozabaviti svojim greškama, potrudit će se da iste greške ne naprave opet, a ako nešto ne mogu savladati sami neće se ustručavati potražiti pomoć od kolega ili asistenata.

11. Često su zauzeti poslom i dodatnim projektima

Znamo da vam studiranje ne ostavlja mnogo slobodnog vremena, a naročito ako ste redovni na predavanjima i svakodnevno učite i obavljate studentske obaveze. Ali isto tako treba imati na umu da je uključenost u različite aktivnosti i teme, pri čemu se aktiviraju i različite vještine i sposobnosti, ono što vas čini aktivnima, ono što vam osigurava bogat i raznolik sklop mentalnih obrazaca koje potom možete koristiti u različitim situacijama.
Ako ste aktivni u različitim sferama, nećete imati vremena za odugovlačenje.

12. Ne žale se
Najbolje studente nećete skoro nikada čuti da se žale da nisu imali dovoljno vremena da spreme ispit, kako je ispit bio pretežak, kako vas je profesor iznenadio pitanjima, itd. Ako niste imali dovoljno vremena, znači da se niste dobro organizirali, ako je ispit bio težak znači da morate učiti ozbiljnije i više, ako su vas iznenadila pitanja niste prošli baš sve materijale ili ne shvaćate poantu da je potrebno učiti više od onoga što piše u skripti što je možda profesor i spomenuo na predavanju, a vi niste obratili pažnju. Možda vas jednostavno pokušava navesti da razmišljate sami i da konkretno primijenite ono što ste naučili.

13. Preuzimaju odgovornost za svoje studije
Najbolji studenti razumiju da su njihov studij i rezultati koje ostvaruju tijekom studiranja samo njihova odgovornost i zasluga. Oni snose odgovornost kad je riječ o uspjesima i neuspjesima, sve ovisi o njima samima i nikada ih nećete čuti da za neuspjeh na ispitu optužuju sistem, profesora, kolege, loše skripte…

L.B./izvor: studentskisvet.com
foto: Shutterstock, Tumblr

Još vijesti