V.K. u Vijesti

Ne mogu ih prisiliti, pa lupaju po džepu: Studenti ovog sveučilišta morat će platiti skoro 5 tisuća kuna kazne ako nisu cijepljeni

No, ovome nije kraj! Ako završe u karanteni na kampusu, plaćaju još dodatnih 250 dolara!

13. kolovoza 2021 14:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svakodnevno možemo vidjeti nove informacije vezane uz potencijalno fizičko vraćanje u predavaonice i na fakultete i kako to sveučilišta, ali i vlade pokušavaju regulirati s obzirom na epidemiološke mjere koje su na snazi u njihovim državama.


Nedavno smo prenosili vijest o tome kako je sud odlučio da svi koji pohađaju Sveučilište u Indiani moraju biti cijepljeni. Podsjetimo, fakultet je dobio sudsku presudu u kojoj oni imaju pravo tražiti sve zaposlene, ali i studente da se cijepe prije početka nove akademske godine. U protivnom, Sveučilište im ima pravo dati otkaz ili ih izbaciti s fakulteta.


>>>Sud presudio: Svi studenti ovog sveučilišta moraju se cijepiti ili će ih izbaciti! Hoće li ovakve odluke postati trend?<<<


Iz Zapadne Virginije dolaze nove vijesti vezane uz „mjere“ sveučilišta prije početka akademske godine. Naime, kako prenosi CBS, Wesleyan College West Virginia kaže da će se studenti suočiti s bespovratnom naknadom od 750 američkih dolara „kazne“ (skoro 5 tisuća kuna), ako se na kampusu pojave necijepljeni ili bez dokaza o cijepljenju.


Ova privatna škola u Buckhannonu potiče sve studente i nastavno osoblje da se cijepe prije početka školske godine na jesen.
No, ovome "udaranju po džepovima" studenata nije kraj. Kako dalje prenose, studenti koji se zaraze virusom i ne mogu se vratiti kući u karantenu, morat će platiti 250 dolara za karantenu u kampusu. Zaraženi studenti imat će 48 sati besplatnog "zatvorenog stanovanja" prije nego što postanu odgovorni za aranžmane izvan kampusa.


>>>Ponuda koju je nemoguće odbiti? Ova država plaća punu školarinu i smještaj studentima koji se cijepe<<<


"Ta će se naknada koristiti za pokrivanje troškova koji će nastati povećanjem testiranja i drugih resursa koje će fakultet morati koristiti i rasporediti kako bi svaki student bio siguran", rekao je dekan James Moore za CBS -ovu podružnicu WDTV.

Sveučilište je priopćilo da se potpuno cijepljeni studenti "mogu vratiti normalnim aktivnostima na kampusu i da nisu obavezni nositi masku ako to ne odluče". U međuvremenu će necijepljeni studenti morati nositi masku u zatvorenom prostoru i moraju se pridržavati socijalne distance. Bit će podvrgnuti tjednom testiranju na COVID-19 i imat će ograničen pristup objektima i mjestima na kampusu.


>>>Evo što misli preko tisuću budućih brucoša o cijepljenju: 'Zašto se ja trebam cijepiti da ti ne dobiješ virus?'<<<


Sveučilište je reklo da će se necijepljeni studenti koji ne slijede ove smjernice suočiti sa "studentskim sudskim postupkom“.

"Sigurnost svakog člana studentske zajednice najveći je prioritet fakulteta", priopćilo je sveučilište. "Nastavljamo apelirati na sve članove zajednice kampusa u Wesleyanu da slijede sve sigurnosne i javnozdravstvene protokole."


Institucija izvještava da je približno 90% nastavnika i osoblja cijepljeno te da je "veliki postotak" studenata potvrdio da su primili cjepivo.
S Wesleyan College javljaju kako nisu stavili odredbu da je cijepljenje obavezno, kako je to bio slučaj na Sveučilištu u Indiani, ali da će razmisliti o tome ako njihove vlasti službeno odobre cjepiva protiv COVID-19 za upotrebu izvan trenutnog hitnog statusa.


Izvor: cbsnews.com



Još vijesti