L.B. u Vijesti

Ne moraju baš svi diplomirati: Zašto odustati od faksa?

Iako je interes za studiranje i upisivanje fakulteta još uvijek velik, sve više mladih akademsko obrazovanje smatra opcijom, a ne potrebom. Tržište rada potpuno je neusklađeno s upisnim kvotama, sve je više nezaposlenih mladih osoba s diplomama, a ako se i zaposle – često taj posao nema puno veze s onime što su studirali. U Americi je 2013. godine studentski dug za školarine iznosio 1,1 trilijun dolara (što je više od duga po kartičnom plaćanju) stoga se sve više mladih okreće pokretanju vlastitih poslova.

6. ožujka 2015 15:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako razmišljaš o tome koliko je korisno studirati i bi li trebao/la napustiti fakultet, definitivno nisi usamljen/a u tome. Unatoč osjećaju zbunjenosti ili izgubljenosti, postoje dobri i loši razlozi za odustajanje od faksa.
Razmisli što ćeš postići time. Statistički, studenti koji odustanu od faksa u jednom trenutku imaju manje šanse dočepati se diplome kasnije u životu. Naravno, pomoći će te izvući iz situacije koja te trenutno muči, no što onda? Ne radi se samo o napuštanju fakulteta nego u onome što slijedi nakon toga...

1. Stručne prakse i osposobljavanja. Umjesto da prolaziš opće programe na fakultetima, možeš se odmah odlučiti na neku vrstu stručne prakse ili pripravništva gdje ćeš početi od nule, ali puno brže ovladati poslom koji te zanima. Pronađi nekoga tko radi u branši koja ti je privlačna i pokušaj dogovoriti praksu ili osposobljavanje.

2. Još lakše od toga – volontiraj! Je li bolje volontirali i raditi posao koji voliš ili raditi neki bezvezan posao i primati plaću? Ovo naravno ovisi o tvojim financijskim mogućnostima, kao i sposobnosti roditelja ili partnera da te financiraju dok se ne zaposliš. Zapamti, čak i s diplomom nemaš radnog iskustva stoga će ti svaka prilika stvarnog poslovnog iskustva biti veća prednost na razgovorima za posao od "gole" diplome.

3. Mnogo ljudi misli da je fakultet težak i da bi zbog toga trebali odustati. Ovo nije dobar razlog za prekid studiranja. U mnogo stvari, fakultet je sličan realnom životu koji te nakon njega očekuje, a bjeg od problema kad postane "gusto" neće te nikamo odvesti. Stoga na fakultet gledaj kao na izazov s kojim se moraš uhvatiti u koštac.

4. Razmisli zašto želiš odustati. Imaš li nešto konkretno i opipljivo sa strane? Zove li te otac da mu pomogneš u firmi koja će kasnije biti tvoja? Imaš li ideju koja već ima početnu prođu i misliš da bi se mogla unovčiti i postati profitabilan posao? Želja da putuješ po svijetu ili postaneš stručnjak za društvene mreže nisu konkretne stvari nego fantazije.

Apple je osnovao "dropout" Steve Jobs, kao i Dropbox kojeg je osmislio još jedan "dropout" Arash Ferdowsi. Twitter je također izmišljotina troje osoba - Jacka Dorseyja, Evana Williamsa i Biza Stonea – koje su odustale od faksa, kao i Facebook uostalom. Neke od najvećih kompanija današnjice osnovale su osobe koje nikada nisu završile fakultet stoga ta odluka ne mora uvijek biti strašna i katastrofična. Iako se možda kolebaš jer smatraš da će te društvo smatrati gubitnikom, zapravo je logično staviti fakultet na čekanje, ako imaš dobru, solidnu i profitabilnu alternativu.

Kako reći roditeljima?


Problem s roditeljima ne mora biti tako strašan. Oni samo žele najbolje za tebe: da nađeš dobar posao, budeš sretan/na, ispunjen/a i da im se napokon "skineš s grbače". Stoga, ako imaš dobar razlog za napustiti faks i barem privremeno prekinuti studij, postoji nekoliko načina da im to najpametnije, najodgovornije i najzrelije priopćiš.

1. Budi iskren/a! Ovo je velika stvar i neće biti lako razgovarati o tome. Duguješ im potpunu iskrenost. Koji su tvoji glavni razlozi? Ponuda za posao za koji smatraš da ti trenutno bolje odgovara? Spoznaja da si upisao/la nešto što te zapravo uopće ne zanima? Je li ti to prevelik financijski zalogaj ili si se izgubio/la u akademskom svijetu? Ovako ozbiljan razgovor zahtijeva iskren i zreo pristup.

2. Budi vrlo konkretan/na u objašnjavanju razloga zašto želiš odustati. Izjave tipa: "Ne sviđa mi se", "Ne želim biti tamo" ili "Samo se želim vratiti kući" možda i jesu točne, ali ti neće pomoći. Bolje je pokušati s ovakvim rečenicama: "Treba mi neko vrijeme da shvatim što želim u životu", "Osjećam se preopterećeno i mislim da će mi pauza dobro doći", "Ovo je financijski prevelik zalogaj" ili "Imam puno bolju ponudu za posao koji ima perspektivu" dat će vam konkretnu temu za razgovor.

3. Budi svjestan/na posljedica. Roditelji će te vjerojatno izrešetati pitanjima i tome što će se dogoditi ako se ispišeš i imaju pravo na to. Hoćeš li morati snositi neke dodatne troškove? Imaš li kakav studentski kredit koji trebaš vratiti? Možeš li nastaviti sa studiranjem kasnije ili ćeš ponovo morati na prijemni ukoliko se poželiš vratiti? Iako ti se možda tako ne čini, roditelji ti mogu pomoći u donošenju ove odluke i sagledavanju šire slike.

Još vijesti