Mojfaks.hr u Vijesti

Neugodne misli koje te muče dok se prijavljuješ na fakultet

Polaganje državne mature i proces prijave na fakultet(e) jako je stresan. Svatko tko ti kaže drugačije – laže jer ne postoji osoba koja uživa u toj neizvjesnosti, čekanju, napetosti...

7. listopada 2015 13:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim učenja, ispunjavanja testova i prijava, slušaš i sve svoje prijatelje koji pričaju samo o tome (prosjecima, fakultetima koje planiraju upisati) i ne možeš si pomoći – počinje te hvatati panika!

Uspoređuješ se s prijateljima, svi ti oni djeluju pametniji i uspješniji od tebe i nekako si sve sigurniji/a da sigurno nećeš ostvariti dovoljno bodova za upisa na željeni fakultet.

Evo nekoliko takvih misli koje su ti se sigurno vrtile po glavi kad si se prijavljivao/la na fakultet...



"Ok, što ako ne ostvarim dovoljan broj bodova na državnoj maturi i prijemnom i izvisim?"

Ovo je zastrašujuća misao koja te sigurno barem jednom opsjedala tijekom procesa, ali šanse su velike da se to neće dogoditi – i nije, zar ne? Bitno je pametno prijaviti fakultete – jedna će opcija sigurno upaliti. U redu je prijaviti se na neki teži fakultet, kao i na neki na koji je lakše upasti, pod uvjetom da odgovaraju tvojim interesima.

"Što ako fakultet bude užasan i uopće se ne uklopim među kolege?"

Naravno da se ovo može dogoditi, ali najbolji način da to spriječiš je da u procesu prijave posjetiš fakultet, popričaš s nekime tko je tamo studirao ili pročitaš što studenti pišu na forumima. Osim toga, sigurno će biti trenutaka kad sće ti se sve činiti bezvezno, teško i dosadno, ali i ti se kao student moraš potruditi da se uklopiš, stvoriš poznanstva i od perioda studiranja napraviš ugodnu uspomenu.

"Prijatelji se prijavljuju na cjenjenije i teže fakultete od mene. Znači li to da sam manje pametan/na?"


Nemoj misliti o fakultetima na kojima će studirati tvoji prijatelji. Osim toga, bolji ili lošiji, kao i teži ili lakši su subjektivne procjene. Neki je fakultet lakše završiti ako uživaš u studiranju i svemu što učiš, ali ako nisi za to – čak će ti i najlakši kolegiji predstavljati noćnu moru. Također vrijedi i za tržišnu isplativnost. Da, možda je pametnije odabrati nešto s čime ćeš se lakše zaposliti, ali je li poanta cijeli život raditi posao koji te ne veseli?



"Aargh, trebao/la sam imati više dodatnih aktivnosti i volonterskih angažmana, a ne bi odmoglo ni da sam se kandidrao/la za predsjednika/cu razreda ili vijeća učenika. Trebao/la sam napraviti neštoimpresivno što bi me istaknulo među svim kandidatima."

Naravno, mogao/la si napraviti sve te stvari i nijedna ti ne bi odmogla što se bodova tiče. Dapače! Ali ne možeš promijeniti prošlost niti napraviti sve to što misliš da si trebao/la. Bez brige – državna matura i ocjene su najvažniji dio prilikom bodovanja učenika.

"Zašto samo ja paničarim oko upisa?"

Budi siguran/na da nisi jedini/a koja paničari i ne može spavati noćima. Čak i ako ti se svi oko tebe čine kao da se uopće ne opterećuju, neka te utješi činjenica da u privatnosti svoje sobe i oni sigurno imaju jednake paranoidne misli kao i ti. Definitivno nisi sam/a u tome!

L.B./foto: Freeimages

Još vijesti