L.B. u Vijesti

Sveučilište unajmilo 'utjerivače' dugova da studentima naplate stanarinu za dom

Skupina studenata štrajka i ne želi platiti smještaj već sedam mjeseci.

13. svibnja 2021 16:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište u Bristolu angažiralo je tvrtku za naplatu dugovanja, STA International, da "utjeraju" dugovanja studenata koji još uvijek nisu platili svoje stanarine za smještaj na kampusu.


Studenti su 3. svibnja dobili obavijest e-mailom da ih STA International može kazneno goniti 14 dana nakon primitka poruke. Ovom se odlukom sa Sveučilišta pokušavaju uhvatiti u koštac sa studentima koji štrajkaju protiv plaćanja stanarine za smještaj koji, zbog online nastave, ni ne koriste. Neki među njima stanarinu nisu platili od listopada 2020. godine su tijekom akademske godine imali pravo i na popuste i razne odbitke od uobičajene cijene smještaja.


>>>Ove akademske godine plaćaju smještaj, a u njemu uopće NE ŽIVE: 8 milijardi 'studentskih' kuna otišlo 'u vjetar'<<<


U inicijativi ovih studenata "Rent Strike Bristol" vjeruju da se radi o opasnom presedanu koji bi mogao ostaviti negativne posljedice na mentalnome zdravlju studenata, posebice tijekom ispitnih rokova.


"Financijski je bilo jako teško biti student ove godine, posao je teško pronaći, a ova prijetnja Sveučilišta je uznemirujuća", kazala je Alice, sudionica štrajka za The Tab. "Vanjska tvrtka koja se umiješala može se negativno odraziti na naše financije, a kreditni rejting je zbilja strašan", dodaje.


Međutim, sa Sveučilišta tvrde da je ovo posljednja opcija koja im je preostala jer su se studenti oglušili na sve pokušaje.


"Napravili smo više ugovora sa studentima koji nisu platili svoju stanarinu, primarno kako bismo im pomogli u ovim teškim vremenima", kazao je Robert Kerse sa Sveučilišta. "U posljednjoj obavijesti napisali smo da ćemo dugovanje predati tvrtki, s obzirom da je to standardna procedura nakon iscrpljivanja svih ostalih procesa naplate, koje smo produljivali tijekom 3 mjeseca ove godine."


>>>Ovako izgleda lice studenta zbog pandemije i online nastave: 'Sve što smo od faksa dobili su stres i tjeskoba'<<<


Također tvrde da su studentima nudili potporu i pomoć te im javili da ih kontaktiraju ako imaju financijske poteškoće. "Ne ostvarujemo dobitak na temelju stanarina nego sve naknade za korištenje smještaja odlaze za operativne troškove, održavanje i poboljšavanje smještaja", govori. Najavljuju da će se krajem tjedna naći sa prosvjednicima.


"Kako uopće mogu tvrditi da im je stalo do dobrobiti studenata ako na 18-godišnjake šalju utjerivače dugova", oštro je kritizirao ovaj potez Sveučilišta jedan od profesora, Oscar Berglund.


U inicijativi "Rent Strike Bristol" tvrde tvrde da Sveučilište može tolerirati dug 12 mjeseci prije angažiranja vanjske tvrtke za naplatu dugova. Vjeruju da je reakcija Sveučilišta preuranjena jer neplaćene stanarine sežu do listopada, što je sedam mjeseci unatrag, a ne godina dana. Sa Sveučilišta pak tvrde da ovakav poček od godine dana ne postoji.

Još vijesti