Mojfaks.hr u Vijesti

Nezadovoljni u školama i na fakultetima: Nova akademska godina mogla bi započeti štrajkom

Uskoro bi moglo doći i do velikog prosvjeda učitelja i medicinara. Ozbiljno je to upozorenje sindikata koji putem interneta već prikupljaju potpise za peticiju.

29. kolovoza 2017 14:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Peticijom traže od Vlade da, sukladno Zakonu, izjednači osnovicu plaće u javnim, s osnovicom plaće u državnim službama. U suprotnom, doći će do obustave rada u školama, bolnicama, na fakultetima i u ustanovama socijalne skrbi.

Iz minute u minutu raste broj potpisnika peticije. Cilj je samo jedan - da se osnovica plaće izjednači u državnim i javnim službama, piše Dnevnik.hr.

Iz sindikata Preporod, koji je sve pokrenuo, poručuju - riječ je o nepravdi. "Jasno je da mi očekujemo, kroz našu peticiju, da se vlast dozove pameti, da se na kraju nađe rješenje za ovaj problem, jedino što je vremena sve manje i manje", kaže predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Prema podacima sindikata, učiteljica u Zagrebu s 30 godina radnog staža, koja je uz to i mentorica, ima plaću 6050 kuna. Ništa bolja slika nije ni u hrvatskim bolnicama. Medicinska sestra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima plaću između 4 i 5 tisuća kuna. Sestra koja je na težim odjelima, s 24-satnim dežurstvima, radnim vikendima te blagdanima, jedva navuče 6500 kuna.

"Očekujemo od Vlade RH da na zadnjoj sjednici u kolovozu donose odluku o povećanju za 2 posto, kao što je napravila i za državne službenike", rekao je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Riječ je o sektoru koji obuhvaća 180.000 zaposlenih, što je dovoljan broj da se poremeti rad u školama, bolnicama, na fakultetima i ustanovama socijalne skrbi.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će se idući tjedan nadležni ministri sastati oko tog pitanja u Vladi.

L.B./izvor: Dnevnik.hr
foto: kalelargainfo.hr

Još vijesti