Mojfaks.hr u Vijesti

Nije kao kod kuće: kad se na faksu osjećaš kao stranac

Loše ocjene, manjak mogućnosti i aktivnosti na kampusu i problemi u komuniciranju s kolegama samo su neki od faktora koji te mogu otuđiti od ostalih kao i od ideje da završiš baš taj studij.

17. studenog 2015 13:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ponekad jednostavno krivo odaberemo studij (tko zapravo s osamnaest zna što želi u životu?) i to nas ispunjava nezadovoljstvom. Bilo kako bilo, ovi osjećaji usamljenosti na fakultetu i kajanja mogu te potaknuti da počneš razmišljati o premještaju na drugi studij ili fakultet.

Prije nego zbilja doneseš tu odluku, bitno je što je objektivnije moguće ispitati cijelu situaciju i postaviti si neka važna pitanja.

* Studiraš li predaleko od kuće? A preblizu?

Cijelu srednju proveo/la si u iščekivanju odlaska na fakultet i osamostaljivanju, a sad kad si napokon u toj situaciji – možda i nije tako sjajno kao što si zamišljao/la. Ako ti nedostaju roditelji i rodni grad, iako je frustrirajuće, najbolje što možeš napraviti jest da se potrudiš jače! Nemoj pokleknuti i zvati kući svaki dan niti svaki vikend provesti u autobusu na relaciji kampus-roditelji. Fakultet bi trebao postati tvoj novi dom, a najbolji način da to napraviš jest da izgradiš novi život na kampusu ili fakultetu: upoznaj nove ljude, iskušaj nove aktivnosti i daj si vremena.
Ako si se odlučio/la za fakultet u rodnome gradu ili gradu do, možda ćeš otkriti da te nerviraju poznata lica koja susrećeš svaki dan, poznate ulice i osjećaj da ne proživljavaš isto iskustvo studiranja kao kolege koje su doputovale iz nekih daljih mjesta. Ponekad možeš biti i preblizu. U tom slučaju rješenje je možda da preseliš na neki udaljeniji fakultet.

* Imaš li na fakultetu prijatelje na koje se možeš osloniti?

Nije lako stvoriti novi krug poznanika! Čak i najdruštvenijima među nama treba neko vrijeme da se s nekime zbliže do razine najboljih prijatelja. Ako ti je jedini razlog za prebacivanje na neki drugi fakultet upravo ovaj – nemaš dovoljno dobrih prijatelja na faksu – razmisli jesi li učinio/la sve što je u tvojoj moći da stekneš prijatelje. Ako se osjećaš društveno izolirano ili isključeno, najbolji lijek je taj da se prisiliš i više angažiraš van fakulteta.



* Je li ti veličina fakulteta po mjeri?

Studiraš li na fakultetu koji svake godine upisuje tisuće ili samo nekoliko desetaka studenata? Ovo može biti važan faktor u odlučivanju hoćeš li se premjestiti ili ne. Ako si više tip za intimnija druženja, manje grupe i prisniji odnos između predavača i studenata, onda izbori poput Ekonomije ili Filozofskog (one najpopularnije grupe) možda i nisu za tebe. S druge strane, ako si sanjao/la o fakultetu kao o instituciji nalik košnici – onda malena studijska grupa od vas 15 na fakultetu koji godišnje upisuje stotinjak studenata neće biti za tebe.

* Razgovaraj s roditeljima.

Roditelji su vjerojatno odigrali veliku ulogu u prvotnom odabiru fakulteta, pripremanju za prijemni, sakupljanju potrebne papirologije. Pomogli su ti da se spakiraš, preseliš, pomogli su financijski i svojim toplim riječima potpore. Pomoći će ti opet. Posebice u ovoj situaciji kad se osjećaš nesretno zbog odabira fakulteta.
Bitno je da im zrelo objasniš zašto o tome razmišljaš, kakva je atmosfera i situacija na fakultetu, kakva je klima među kolegama i sl. Jednom kad im sve ispričaš – daj im vremena da sve procesuiraju. Sasvim sigurno će te podržati, čak i ako im na početku ne bude svejedno.

* Razgovaraj s prijateljima s drugih fakulteta.

Grozno je osjećati se nesretno i usamljeno na fakultetu dok svi tvoji prijatelji koji studiraju negdje drugdje pričaju o nevjerojatnim i pozitivnim iskustvima. Pitaj ih što ij to toliko veseli na fakultetu: sudjeluju li u društvenim aktivnostima van fakulteta, znaju li već na kojoj temi će diplomirati, jesu li društveni po prirodi, jesu li dobri s predavačima i profesorima... Tako ćeš steći bolju perspektivu o iskustvima drugih.

Prije nego doneseš konačnu odluku o premještanju na neki drugi fakultet, zapitaj se hoće li to zbilja riješiti tvoje probleme ili ih samo nastaviti ili čak dodatno uvećati! Početak fakulteta je stresan, ali moraš biti proaktivan/na, izaći iz svoje zone ugode i početi stvarati novi život na novome mjestu.

L.B./izvor: Her Campus
foto: Freeimages

Još vijesti