Mojfaks.hr u Vijesti

Ništa kopiranje, ništa kupovanje: Na ovom hrvatskom fakultetu studenti besplatno 'skidaju' knjige s popisa literature

Udžbenici i priručnici kojima je izdavač Odjel do sada su u PDF formatu preuzeti tisuće puta, što potvrđuje da je riječ o uistinu dobroj ideji uprave.

19. veljače 2018 12:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osječki Odjel za matematiku od kraja prošle godine ponajprije svojim studentima, ali i svima drugim zainteresiranima, na besplatno korištenje u akademske svrhe daje sva svoja izdanja, piše Glas Slavonije.

"Želja nam je na ovaj način osigurati da svi studenti i drugi zainteresirani čitatelji pod jednakim uvjetima dobiju mogućnost pristupa našim izdanjima. Također želimo dati doprinos i podršku konceptu otvorenog pristupa u znanosti i obrazovanju koji od 2012. godine promiče Europska komisija, kao centralnu strategiju s ciljem poboljšanja protoka znanja i inovacija", navodi se na internetskoj stranici Odjela.

...Koristili ih umjesto kalkulatora – profesorima prekipjelo: Ovaj hrvatski fakultet zabranio je korištenje mobitela...


Pročelnik Odjela, prof. dr. sc. Kristian Sabo, ističe kako su se u skladu s dugogodišnjom izdavačkom politikom Odjela ta tiskana izdanja do sada prodavala po prilagođenim cijenama kojima su se pokrivali minimalni tiskarski troškovi. Ovim potezom, kaže, neće imati velikih gubitaka, jer zbog ionako niske cijene nije bilo zarade pa tako neće biti ni značajnih gubitaka.

"Na udžbenicima ne želimo zarađivati, nego učiniti znanje dostupno svima i na taj način promovirati instituciju. A tu je i treći misijski stup sveučilišta - društveno odgovorno ponašanje, mislimo da je ova inicijativa jedan segment toga. Udžbenike Odjela za matematiku velikim je dijelom sufinanciralo Minstarstvo znanosti i obrazovanja. Ideja otvorenog pristupa u znanosti i obrazovanju temelji se na tome da sve ono što je na neki način sufinancirano ili u cijelosti financirano iz javnih izvora, trebalo biti jednako dostupno svima pod jednakim uvjetima", drži pročelnik Sabo.

...\'350 kuna da ti izdaju diplomu koju si zaslužio\': Studenti nam otkrili za što im je žao dati novce tijekom studiranja...


Tiskani se primjerci i dalje mogu kupiti po prilagođenim cijenama u visini od 20 do 40 kuna u knjižari Nova. "Cijena je zapravo takva da ako studentu padne na pamet fotokopirati knjigu, neće ništa uštedjeti na taj način jer će cijena knjige biti otprilike jednaka cijeni fotokopiranja", ističe pročelnik.

Najčešći su kupci studenti osječkog Odjela za matematiku, ali i studenti matematike iz Splita, Rijeke pa i studenti tehničkih fakulteta i fakulteta na kojima inače profesori drže nastavu matematike.

...Krvopije budžeta: Stvari na koje ćete potrošiti najviše novca tijekom studija, a niste o njima niti razmišljali...


Izdanja u PDF formatu do sada, pokazale su analitike, najviše se preuzimaju iz Hrvatske, i to iz Osijeka i Zagreba, zatim iz susjedne BiH te Republike Srbije.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: njuskalo.hr

Još vijesti