Vodič za brucoše

Nova pravila dodjele STEM stipendija: Evo kada ju morate vratiti državi

MojFaks | Vijesti, 01.10.2021., Autor: Vanessa K.Nekoliko je novosti koje će zanimati sve koji 'pikiraju' ovu stipendiju.
Foto: Tero Vesalainen via Shutterstock

Nakon javne rasprave vezane uz izmjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju iz STEM područja, uvedeno je nekoliko izmjena.

Državna stipendija za STEM područja dodjeljuje se svim redovitim studentima u godišnjem iznosu od 10.800 kuna. Nakon javne rasprave, Ministarstvo je finalni Pravilnik i objavilo u Narodnim novinama i nekoliko je većih promjena u usporedbi do sada.


>>>Kako se to dijeli STEM stipendija!? Od iduće godine uvodi se jedna VAŽNA PROMJENA – oni s 'težih' fakulteta bit će zadovoljni<<<


Kada vraćam stipendiju?


Ako se ustvrdi da su uneseni podaci netočni, studenti će morati vratiti stipendiju. Detaljnije pojašnjeno, Ministarstvo je nadodalo novu točku u Pravilnik u kojoj stoji kako će, kao i za socio – ekonomske stipendije, vršiti dodatna provjera.


"Ako se naknadnom provjerom utvrdi da podaci na temelju kojih je student ostvario pravo na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti nisu točni, studentu koji je ostvario pravo na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti obustavlja se isplata državne stipendije, a student je dužan izvršiti povrat do tada isplaćenih novčanih sredstava", navodi se u Članku 11.


>>>Najuspješnije poduzeće Hrvatske stipendira studente: I do 3000 kuna mjesečno plus posao nakon diplome<<<


Kako se ova stipendija ne dodjeljuje putem Natječaja, Ministarstvo svoje stipendiste bira na temelju podataka koje dobije od fakulteta. Stoga je naglasak na točnosti podataka, pa je svake godine prvi korak u dodjeli stipendije – provjera točnosti informacija.  


Također, studenti prema ovom Pravilniku imaju 15 dana da obavijeste Ministarstvo znanosti i obrazovanja o tome da im se promijenio status: upisali mirovanje, izgubili status studenta ili imaju prava za neke treće stipendije po drugim osnovama. Tada Ministarstvo obustavlja isplatu STEM stipendija, ali "student nije dužan izvršiti povrat vraćenih sredstava za mjesec u kojemu su nastale promijenjene okolnosti."


>>>Jedna od najvećih hrvatskih županija ove godine nudi još bogatiju stipendiju – čak 1200 kuna mjesečno<<<


Od ostalih primjena valja napomenuti i kako je došlo do još jedne izmjene. Naime, stipendiju mogu dobiti samo studenti koji prvi puta upisuju prvu godinu studija, odnosno oni studenti koji prvi puta upisuju drugu ili treću godinu studija. Također, ukinuta je odredba da svakom učilištu koje provodi programe iz STEM područja pripada najmanje dvije stipendije: jedna za prvu godinu, druga za više godine studija.


Rang lista dobitnika ažurira se sve dok se ne dodjele sve stipendije, a u prvoj rang listi biti će 10 posto manje dobitnika od ukupnog broja. Kada se podijele sve stipendije, Ministarstvo će objaviti imena svih dobitnika ove vrijedne stipendije.


izvor: mzo.gov.hrPrati nas na Instagramu!