Mojfaks.hr u Vijesti

Nova rang lista: Sveučilište u Zagrebu strmoglavo palo, splitsko Sveučilište uskoro u prvih tisuću

Webometrics sastavlja španjolska istraživačka institucija Cybermetrics Lab (Spanish National Research Council, CSIC), a rangiranje objavljuju dva puta godišnje, u siječnju i srpnju.

23. veljače 2018 14:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište u Zagrebu i dalje je najbolje plasirano hrvatsko visoko učilište na ukupno 692. mjestu u svijetu, iako taj rezultat predstavlja značajan pad Zagrepčana u odnosu na srpanjsku ljestvicu, kad su bili 563, piše Slobodna Dalmacija. Znači, u samo pola godine "strmoglavili" su se za 129 mjesta. Ponovno su ih preskočili Beograđani pa se Univerzitet u Beogradu sada nalazi na 512. mjestu (lani u srpnju bili su iza Zagreba, na 568. mjestu).

Na najnovijoj ljestvici iz siječnja splitsko Sveučilište napredovalo je za više od 80 mjesta u odnosu na srpanj prošle godine i sada je 1015. sveučilište u svijetu, a ušlo je i među 500 najboljih europskih sveučilišta plasiravši se na 413. mjesto. To su najbolji rezultati Splićana otkako su ušli na tu ljestvicu, na kojoj također čvrsto drže drugo mjesto među hrvatskim sveučilištima.

...Jedino u Hrvatskoj: Sveučilište u Splitu uvršteno među 500 najboljih u svijetu...


Kako kaže prorektor splitskog Sveučilišta Alen Soldo, premda im je od izuzetne važnosti činjenica da su na jednoj od tri najvažnije svjetske liste, onoj Times Higher Educationa, najbolje rangirano hrvatsko sveučilište, strateški im je cilj biti prepoznatljivo svjetsko sveučilište te biti među vodećima slične veličine u Europi, ali isto tako napredovati na svim listama koje rangiraju izvrsnost.

O plasmanu najboljega slovenskog sveučilišta, onoga u Ljubljani, mogu samo sanjati – ljubljansko Sveučilište na najnovijoj je ljestvici 325. u svijetu i 129. u Europi. Sveučilište u Zagrebu, na primjer, još je samo prije dvije godine bilo 386. u svijetu.

...Ovdje plaćaš školarinu? Kod susjeda studiraj besplatno! Evo zašto je Slovenija top destinacija za naše studente...


Na najnovijoj Webometricsovoj ljestvici rangirano je ukupno 50 hrvatskih visokoobrazovnih ustanova, a iza zagrebačkog i splitskog slijedi riječko Sveučilište na ukupno 1534. mjestu u svijetu. Zadar je peti u Hrvatskoj i 3576. u svijetu, čime su napredovali za 124 mjesta u odnosu na lanjski srpanj. Napredovalo je i dubrovačko Sveučilište i to s 4220. mjesta prije pola godine na ovogodišnje 4070. mjesto u svijetu.

Najbolja sveučilišta u svijetu su, kao i dosad, ona u SAD-u: na prva tri mjesta, kao i u srpnju, smjestili su se redom Harvard, Stanford i MIT, a među prvih deset tek je jedno europsko sveučilište, i to britanski Oxford, na sedmome mjestu. Cambridge je ispao iz najbolje desetorke i na najnovijoj ljestvici plasirao se na 11. mjesto u svijetu.

...Međunarodne liste plasirale ga u vrh regije: Ovo je najbolji fakultet u Hrvatskoj...


Iako i domaći znanstvenici često ističu da Webometricsova ljestvica nije među nautjecajnijima u svijetu i da ne mjeri dovoljno kvalitetu nekog visokog učilišta, poput poznatih Šangajske liste, QS World University Rankinga ili Times Higher Educationa, ipak se ne može zanemariti činjenica da ona na neki način prati koliko visoka učilišta idu ukorak s modernim načinima komunikacije.

Webometrics zapravo mjeri utjecaj i značenje nekog sveučilišta koje ostvaruju preko web-mreže ili, kako kažu, ocjenjuju posvećenost neke institucije svojoj vidljivosti na webu.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: arhiva/Facebook

Još vijesti