Mojfaks.hr u Vijesti

Novi trend: Umjesto kave s prijateljima – pušenje vodene lule!

Među studentima se raširio novi trend – pušenje vodene lule. Stručnjaci upozoravaju da, iako se na prvi pogled radi o bezopasnoj navici, ona je sve drugo više nego bez opasnih posljedica. Danas tako studenti radije puše vodenu lulu s prijateljima nego da s njima odu na kavu.

28. Siječnja 2013 11:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Obično se radi o vodenoj luli koja je aromatizirana šećernim sirupom i voćem. Ovakva je praksa nastala u Indiji još prije pet stotina godina. Duhan se zapravo zagrijava, a dim prolazi kroz tekućinu, odnosno vodu te se uvlači kroz cijev na drugom kraju vodene lule.

U Sjedinjenim Državama postoje barovi u kojima se mogu uživati vodene lule, a u njima vrijeme krate većinom studenti.  Međutim, količina toksičnih tvari koji se u organizam unesu za vrijeme jedne sjedeljke za vodenom lulom mnogo je veća nego da se konzumiraju obične cigarete.

Kao pušenje nekoliko kutija cigareta...


Jednokratno uživanje vodene lule obično traje od 45 do 60 minuta i za to vrijeme se udahne 100 puta više dima, 40 puta više katrana i 10 puta više ugljičnog dioksida nego kada se popuši jedna cigareta. Jednokratno pušenje lule tako je jednako kao pušenje nekoliko kutija cigareta, iako pušači obično misle da se na ovaj način uvlači manje štetnih sastojaka.

Jedan stručnjak za duhan potvrđuje: \'Kod većine ljudi vlada mišljenje da je pušenje vodene lule manje opasno od pušenja običnih cigareta. Mnogi misle da neće pušiti one grozne i opasne cigarete, ali će se zato zadovoljiti vodenom lulom jer ona ionako nije baš opasna. Ali istina je da su vodene lule jednako opasne i čak opasnije od običnih cigareta.  Zbog činjenice da se lula često dijeli s drugima, čest je prijenos raznih plućnih infekcija te tuberkuloze na ovaj način. Pušenjem lule moguće se i otrovati zbog velike koncentracije štetnih sastojaka pa može doći i do zatajenja jetre i bubrega.\'

Prema jednom istraživanju, čak jedan od tri studenata pušilo je vodenu lulu, a njih 50 posto uopće ne puši cigarete. No, važno je znati da se radi o opasnoj praksi jer duhan je duhan, na koji god se način konzumirao.




N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti