Vodič za brucoše

Novo istraživanje: bez Facebooka smo zadovoljniji i manje usamljeni

MojFaks | Vijesti, 19.11.2015.Novo istraživanje: bez Facebooka smo zadovoljniji i manje usamljeni

Nije teško pronaći studije koje podupiru ono što svi osjećamo negdje duboko u sebi: Facebook u prekomjernim količinama uništava život. Upravo su objavljeni rezultati još jedne studije koja ide tome u prilog.

Institut za istraživanje sreće (da, postoji i to!) je otkrio da su sudionici u istraživanju koji su se na tjedan dana odrekli Facebooka za to vrijeme vodili sretniji, manje stresan i usamljen život od onih koji su i dalje redovito koristili ovu društvenu mrežu.

Danski think-tank objavio je rezultate istraživanja u članku 'The Facebook Experiment: Does Social Media Affect the Quality of Our Lives?' U istraživanju je sudjelovalo 1,095 osoba od kojih se polovina morala odreći Fejsa na tjedan dana."Nakon jednog tjedna bez Facebooka, ova je skupina pokazala znatno veći nivo zadovoljstva", objavljuju iz Instituta. Prije istraživanja kontrolna je skupina odredila svoje zadovoljstvo životom prosječnom ocjenom 7,75, a eksperimentalna skupina sa 7,56. Nakon što je istraživanje provedeno, eksperimentalna skupina bila je zadovoljnija životom – dali su si prosječnu ocjenu 8,12!

Institut za istraživanje sreće baždario je raspoloženje obiju skupina zadnjeg dana istraživanja. Evo što su otkrili: eksperimentalna skupina bila je sretnija (88% naspram 81%), manje zabrinuta (41% naspram 54%), manje tužna (22% naspram 34%), manje ljuta (12% naspram 20%), entuzijastičnija (61% naspram 49%), manje depresivna (22% naspram 33%), manje usamljena (16% naspram 25%) i odlučnija (64% naspram 56%).

Eksperimentalna skupina izjavila je da više uživa u životu, da je zadovoljnija društvenim životom i kontakima s drugim ljudima, ali i da se lakše koncentriraju i imaju osjećaj da produktivnije i korisnije troše svoje vrijeme.

L.B./izvor: Digital Trends
foto: daily.wired.it


Facebookistraživanjezadovoljstvo životomsreća


Prati nas na Instagramu!