Mojfaks.hr u Vijesti

Objavljena promjena Pravilnika o ostvarivanju prava na studentski dom: Zakinut će izvrsne studente i maturante za 100 bodova

Nacrt prijedloga novog Pravilnika objavljen je prije nekoliko dana, ali se nije drastično mijenjao. Umjesto uvjeta koji su prijašnjih godina bili sporni za mnoge studente koji se prijavljuju, Ministarstvo je odlučilo promijeniti neke druge uvjete i tako uskratiti dobitnike Rektorove nagrade, kao i izvrsne maturante za 100 bodova, koje su prijašnjih godina dobivali.

6. lipnja 2019 15:26
Objavljena promjena Pravilnika o ostvarivanju prava na studentski dom: Zakinut će izvrsne studente i maturante za 100 bodova

Objavljena promjena Pravilnika o ostvarivanju prava na studentski dom: Zakinut će izvrsne studente i maturante za 100 bodova Foto: MojFaks

Već smo pisali o problematičnim dijelovima u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje koji predstavljaju veliki stres studentima koji se prijavljuju za dom, ali Ministarstvo nije odlučilo reagirati po tom pitanju.

Umjesto toga, u novom nacrtu prijedloga Pravilnika odlučeno je kako će dobitnici Rektorove nagrade, kao i maturanti koji su na državnoj maturi iz obaveznih predmeta ostvarili više od 90% dobiti 100 bodova, umjesto dosadašnjih 200 koje su dobivali.

Ipak, uvodi se novi stavak koji objašnjava kako dobivaju 100 bodova svi studenti koji su položili "sve propisane ispite u tekućoj akademskoj godini (ne odnosi se na prenesene ispite iz prethodne akademske godine) ili ostvarili ukupan broj ECTS bodova za tu godinu studija (u pravilu 60 ECTS, uključujući i ECTS bodove za završni rad na preddiplomskome sveučilišnom ili preddiplomskome stručnom studiju) zaključno do dana prijave na natječaj, a da su u prethodnim godinama studiranja su ostvarili u prosjeku najmanje 55 ECTS bodova na svim razinama".

Kako smo napomenuli, ovaj nacrt Pravilnika trenutno je još samo prijedlog, a u tijeku je i na e-savjetovanju javna rasprava oko nacrta, koja će biti otvorena za sve do 19. lipnja.


P.H.
Foto: Shutterstock

Još vijesti