Mojfaks.hr u Vijesti

Na doktoratu, a plaćen kao 'bakalar': Docenti i doktori sestrinstva zarađuju kao prvostupnici

Tko god kaže da je Hrvatska zemlja apsurda uopće ne griješi, a dokaz za to je i model obrazovanja koji kod nas, bez obzira na razinu obrazovanja, određene djelatnike u zdravstvu i dalje tretira i prepoznaje kao prvostupnike.

24. svibnja 2017 12:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Adriano Friganović 20 godina radi kao medicinski tehničar u KBC-u Zagreb na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje. Glavni je medicinski tehničar Zavoda za anesteziju i intenzivnu medicinu te klinike. Trenutno je na trećoj godini doktorskog studija Biomedicina - javno zdravstvo na Medicinskom fakultetu u Ljubljani. Dodiplomski stručni studij završio je na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a potom diplomski specijalistički stručni studij Menadžment u sestrinstvu u Zagrebu, donosi Novi list.


Izvor: Pixabay

No, unatoč tome što još od 2010. godine ima diplomu specijalističkog stručnog studija, a uskoro će imati i doktorsku, plaću i dalje prima na razini prvostupnika.

Naš model obrazovanja docente ili doktore u sestrinstvu i dalje čini prvostupnicima, a takva im je i plaća


Razlog zašto Adriano i dalje prima plaću na razini prvostupnika je tipično hrvatski - iako je Hrvatska omogućila medicinskim sestrama i tehničarima da nakon srednje škole obrazovanje nastave i na prijediplomskim i poslijediplomskim studijima sestrinstva, pa čak i da mogu doći do statusa docenata i doktora sestrinstva, sustav zdravstva i dalje ih prepoznaje (i plaća) samo kao – prvostupnike.

...Magistarska titula, a plaća prvostupnika: hoće li novi studij sestrinstva tome stati na kraj?...


"Novi model obrazovanja koji omogućuje medicinskim sestrama i tehničarima da se odškoluju za visoka znanja započeo je 2005. godine, ali još uvijek u uredbi o koeficijentima i složenosti poslova u javnim službama ta stručna sprema nije priznata. Borba za to vodi se već dugo sa svim ministrima zdravstva, odnosno zdravlja kako su se jedno vrijeme nazivali. Mijenjala su se imena ministarstva, ali ne i praksa. Niti jedan ministar nije taj problem riješio niti uvažio argument da je totalna ludost školovati kadar, i to po hrvatskom kvalifikacijskom okviru i na studijima koji imaju sve dopusnice ove države, a da ih se pri tome ne prepoznaje u uredbi koja bi im trebala omogućiti da budu adekvatno i plaćeni, u skladu sa svojim stupnjem obrazovanja. Platili smo visoke školarine da bismo završili visoke škole, a na kraju smo u rangu prvostupnika", kazao je Novom listu Adriano.


Adriano već 20 godina radi kao medicinski tehničar u KBC Zagreb, a glavni je medicinski tehničar Zavoda za anesteziju i intenzivnu medicinu... foto: Novi list

Naglašava kako stalno niču isto opravdanja za takvo stanje te ono počiva na financijskog prirodi, odnosno tako kažu različiti ministri zdravstva. Njihov odgovor je uvijek "U ovome trenutku nema novca za sestre", što Adriano ne smatra uopće dobrim opravdanjem.

"To nije nikakvo opravdanje jer u Hrvatskoj nije tako veliki broj sestara s visokom stručnom spremom, svega oko tisuću, i bilo bi u redu priznati im visoku stručnu spremu jer čemu ih školovati i davati dopusnice za taj stupanj obrazovanja, ako to obrazovanje nećete vrednovati", pita se Adriano, jedan od tridesetak u Hrvatskoj koji će uskoro imati i doktorsko zvanje među sestrama.

Tko želi imati doktorsko zvanje među sestrama nailazi na još jedan apsurd: doktorat mora upisati u Ljubljani


Kako bi do titule došao, Adriano je morao upisati doktorski studiju Ljubljani jer sa završenim stručnim specijalističkim studijem nije doktorat mogao nastaviti u Hrvatskoj. Kaže da su tražili da krene ispočetka i završi sveučilišne studije te napominje da na medicinskom fakultetu u Ljubljani nije bilo takvih problema. On sestrinstvo shvaća kao profesiju, i to vrlo ozbiljnu profesiju koja zahtjeva puno vještina i znanja, a to znači i stalnu edukaciju.

...Studenti socijalnog rada u Orašju u velikim problemima zbog propusta Ministarstva za mlade...


"Ljudi sestrinstvo doživljavaju kao poziv, ali ja to ne bih tako definirao. Sestrinstvo doživljavam isključivo kao profesiju. Profesiju koju volim, ali da biste radili posao medicinske sestre ili tehničara nije dovoljna samo empatija i razumijevanje. Mi smo profesionalci, nismo volonteri. Sestrinstvo je profesija koja sustavno prati razvoj medicine. Medicinskim sestrama kao i svim zdravstvenim djelatnicima nameće se stalna obaveza dodatnog usavršavanja. Posao koji radim danas ne može se usporediti s onim od prije dva desetljeća kada sam počeo raditi", pojašnjava Adriano Friganović, ponavljajući kako je, naravno, taj posao potrebno i adekvatno platiti.


Izvor: Pixabay

K tome, naglašava da je bez usavršavanja nemoguće raditi taj posao. Tvrdi da je usavršavanje potrebno i kroz sustav vertikalnog obrazovanja koje se popelo do razine doktorata, ali i kroz stalnu horizontalnu edukaciju kao što su predavanja, simpoziji, kongresi koji su danas vrlo usko specijalizirani.

Plaća medicinskih sestara je mala, uvjeti loši i mala mogućnost napredovanja


Mnogi će se složiti s Adrianom kada kaže da je nedopustivo da država štedi na medicinskim sestrama jer sestrinstvo zaslužuje puno veći značaj. Koeficijenti koji su trenutačno određeni za plaće medicinskih sestara u sustavu zdravstva su jako loši, a to je malo korigirano s dodacima pa su plaće donekle prihvatljive, ali sestrinstvu se ne pridaje značaj koji doista zaslužuje, smatra Adriano.

"Zbog toga u Hrvatskoj i imamo problem nedostatka sestara. On se javlja zato što ih se ne želi zapošljavati, a one koje rade se nedovoljno motivira. Uvjeti za rad sestara u Hrvatskoj su zaista teški. Malo ih je, uvjeti na poslu su loši, a kada to spojite s plaćom koja, istina, nije loša ali je neusporediva s plaćom koju bi mogle dobiti u Njemačkoj, Engleskoj ili Irskoj, jasno je zašto i sestre, a ne samo liječnici, odlaze iz Hrvatske", otvoren je Adriano.

...Zašto se ukida najpopularniji studij u Osijeku? U prva 3 mjeseca zaposlena samo 4 fizioterapeuta...



Izvor: Pixabay

Prema podacima Hrvatske komore medicinskih sestara, u Hrvatskoj je registrirano 35.628 sestara i tehničara. No, procjenjuje se da ih u zdravstvenim ustanovama nedostaje još oko 12 tisuća. Razlog manjka kadra je, baš kao što kaže i Adriano Friganović, smanjeno zapošljavanje i odlazak na rad u inozemstvo. U razdoblju od 2013. do 2016. godine Hrvatska komora medicinskih sestara izdala je ukupno 518 dozvola medicinskim sestrama za rad u inozemstvu. U 2016. i 2017. godine zatraženo ih je čak 686, od čega 176 samo u prvim mjesecima ove godine.

Istraživanje provedeno unutar ove struke pokazalo je da su glavni razlozi njihovog nezadovoljstva male plaće, nedostatak povlastica, promocije i potencijalnih nagrada.

Profesija koja se ne cijeni


Zanimljivo je i da je ovo istraživanje pokazalo da sestre same sebe cijene manje, nego što ih cijene liječnici. Adriano kaže se da su sestre "nevidljive" u sustavu zdravstva i da treba puno više poraditi na promociji sestrinstva što bi u konačnici vjerojatno utjecalo da one počnu cijeniti i same sebe.


Izvor: Pixabay

"I novinari objavljuju da je neki liječnik nešto uspješno napravio i pri tome najčešće zaboravljate da taj uspjeh ovisi o cijelom timu, a dio toga tima su i medicinske sestre čija je uloga važna ne samo tijekom zahvata, nego i prije, a još više nakon toga zahvata kada njegov ishod ovisi o skrbi i njezi koja se pacijentu pruža i sposobnosti medicinske sestre da prepozna stanje pacijenta i eventualne probleme na koje onda upozorava liječnike. Smeta nas što često ostanemo nevidljivi u tom procesu liječenja", tvrdi Adriano.

...U Novoj Gradiški otvoren studij Sestrinstva...


Naglašava da je jedan od zadataka struke i strukovnih udruga upravo da promijeni percepciju u javnosti i pokaže da su i medicinske sestre i tehničari važan dio takvih uspješnih timova te da je njihov posao itekako važan i sveobuhvatan. No, bez obzira na to s kakvim se sve apsurdima i poteškoćama susreće, on voli svoj posao te se ne može zamisliti da radi nešto drugo.

"Cijeli život sam u tome i raditi s ljudima na ovakav način je izvrsno iskustvo i posebni doživljaj. To je posao koji možete voljeti ili ne voljeti. To ili jeste ili niste. Ja osjećam da jesam i ne mogu niti zamisliti raditi nešto drugo", zaključuje ovaj diplomirani medicinski tehničar, uskoro i s doktorskom titulom, koji je svoj profesionalni život posvetio u potpunosti sestrinstvu, ali i zauzimanju za zaštitu i unapređenje sestrinstva i sestrinskog staleža u Hrvatskoj.

Cijeli tekst o ovom hrvatskom apsurdu pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: Pixabay

Još vijesti