Mojfaks.hr u Vijesti

Obrazovanje mu je jača strana: Kako je ovaj hrvatski grad postao meka za studente?

Šibenik je oduvijek bio hit među turistima, ali i domaćim posjetiteljima iz Hrvatske i to zato što ima prekrasne tvrđave, more i gastro ponudu. No, unazad nekoliko godina Krešimirov grad postao je i meka za studente kojih je samo sve više.

9. Siječnja 2017 11:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Poznavatelji povijesti znaju da je Šibenik najstariji izvorni grad jadranske obale, a kada je riječ o visokoškolskom obrazovanju i tu je postao pravi hit. Osim što će se uskoro na mjestu bivše vojarne na Palacinu graditi studentski dom s kapacitetom od 332 kreveta, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, kaže kako grad ima ambiciju postati mjesto u kojem će živjeti sve više mladih.

U intervjuu za Jutarnji list, Burić je objasnio kako je došlo do toga da je osim turistički, Šibenik postao i pravi studentski grad. Tu titulu može ponosno nositi jer grad ulaže u razvijanje novih studija i veleučilišta.

...Megaprojekt za studente u Šibeniku: pogledajte što će niknuti na mjestu bivše vojarne...


"Uzlet turizma je dobar oslonac razvoju grada koji ima ambiciju postati odredište i mjesto ugodno za život  mladim ljudima i obiteljima. Na tom tragu ulažemo u razvoj visokog obrazovanja kroz razvijanje novih sveučilišnih studija te konačno objedinjavanje tih studija i Veleučilišta u Šibeniku u samostalno šibensko Sveučilište. Značajan je iskorak Šibenika  na području visokog obrazovanja. Uspješno je završena prva godina dislociranog sveučilišnog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, upisana je i druga generacija s punim kapacitetom. Brojni su studenti koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske u Šibenik. Nedavno smo prema europskom fondu aplicirali projekt izgradnje studentskog kampusa na lokaciji bivše vojarne Palacin i za njega nam je zajamčeno gotovo 90 milijuna kuna europskog novca te za tri mjeseca očekujemo i potpisivanje ugovora. Ovaj kampus dodatno će ojačati studentsku scenu u Šibeniku, a moram spomenuti da je izdana i građevinska dozvola za nadogradnju 1600 kvadrata šibenskog Veleučilišta"
, kazao je šibenski gradonačelnik za Jutarnji.


Izvor: peter-hopwood.com

No, izgleda da Šibenik ima čime i zaustaviti studente da kasnije ne odu iz ovog grada nego da se za zadovoljstvom presele te ostanu raditi. Prema Burićevim riječima i uzlet šibenskog gospodarstva je sve veći, a i tu je velik razvoj malog i srednjeg poduzetništva što je pozitivan aspekt za mlade.

...Zarolaj i uživaj: studenti šibenskog Veleučilišta pokreću prvi palačinka-bar u gradu...


...Najcool menza u Hrvatskoj: pogledajte gdje će jesti šibenski studenti!...


Isto tako može se vidjeti da su šibenski studenti vrlo poduzetni pa su tako oni s Veleučilišta pokrenuli prvi palačinka-bar u gradu, a od 2015. imaju i "najcool menzu u Hrvatskoj", kako su ju studenti sami prozvali.


Otvaranjem novih studija, ulaganjem u infrastrukturu te brigom za mlade, Šibenik će u budućnosti sigurno privlačiti samo još više studenata.


Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti