Mojfaks.hr u Vijesti

Obrazovni sustav zaglupljuje studente: evo tko je kriv za to

Sve češće studenti ne dolaze na predavanja jer radije koriste bilješke i prezentacije koje njihovi profesori postavljaju on-line, a izuzev bilješki i materijala koje im pripreme profesori, najčešće ne žele pročitati ni potražiti dodatnu literaturu.

21. Siječnja 2016 10:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dr. Greg Foley sa Sveučilišta u Dublinu tvrdi da studenti danas imaju nerealistična očekivanja o tome koliko se moraju truditi i raditi da bi ostvarili uspjeh na fakultetu. Ovo navodno naglašava "kultura pametnih telefona u kojoj živimo, a koja jako utječe na koncentraciju", dodao je.

Mnogi profesori kritiziraju sve veću ovisnost studenata o materijalima koje njihovi profesori objavljuju on-line (u raznim sustavima e-učenja).

"Ovo je dovelo do toga da studenti ne žele pročitati dodatne materijale koje im ne pruže profesori", objašnjava Foley. "Kolegij se svede na on-line bilješke i skripte i ništa više. Razvili smo paradoksalnu situaciju u kojoj obrazovanjem dominira rasprava o rješavanju problema, kritičkom i kreativnom razmišljanju, vještinama potrebnima za preživljavanje u 21. stoljeću i sličnim temama, no u isto vrijeme služimo se – možda zbog straha – metodama podučavanja koja studentima ne dopuštaju da stasaju u neovisne istraživače."



Iako dr. Foley kaže da ankete pokazuju da su studenti uglavnom zadovoljni profesorima, predavanjima i obrazovanjem, primjećuje da su troškovi i rezanja u obrazovanju negatvino utjecali na kvalitetu obrazovanja. Mnogi su predavači prenapregnuti pa postaju "nemaštoviti i dosadni".

L.B./izvor: Irish Times
foto: Freeimages

Još vijesti