Mojfaks.hr u Vijesti

Od arhitektice do kuharice: je li izlaz u prekvalifikaciji?

Posla ima tko hoće raditi, samo je jedan od klišeja koji se stalno ponavlja. Pitanje je samo za koga to ima i na koji način doći do posla? Na to pitanje još nitko nije odgovorio. O stručnom osposobljavanju 'trube' na sav glas, a što preostaje ljudima nakon godinu dana Mrsićeve 'super ideje' - tražiti novi posao. A prekvalifikacije? E, one su posebna priča, s jedne strane isplative, a s druge jako rizične.

6. listopada 2014 13:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Želi li netko ostvariti pravo na prekvalifikaciju najprije mora otići kod svoga savjetnika na Hrvatski zavod za zapošljavane i informirati se za koje se zanimanje može prekvalificirati. No, treba napomenuti da nije sve dostupno svima te da su čak i godine jedan od kriterija. Savjetnici ponude ono što je trenutno na raspolaganju i što odgovara stručnoj spremi nezaposlenog, a nezaposleni potom bira. Postoji, naravno, i alternativa, a to je samostalno plaćanje prekvalifikacije. No, u tom slučaju, treba imati nekoliko tisuća kuna jer prekvalifikacije nisu jeftine.

O svome iskustvu progovorile su tri mlade žene koje su sada zadovoljne, sve tri su visoko obrazovane.

"Nakon otkaza sam odlučila ostvariti svoju želju da potpuno promijenim profesiju i nezdrav način rada - sjedenje. Masažom sam se bavila i ranije, no nikad profesionalno, a sad sam imala i vrijeme i novac od otpremnine da se ozbiljnije educiram. Položila sam potrebne ispite i krenula s privatnim poslom. Posao se uhodava polako, ali s tim sam i računala. Raduje me što radim samo četiri sata na dan jer više mi ni ne treba, a to nije bilo moguće na starom poslu. Problemi su drugačiji, ali držim se slogana - očekuj probleme i pojedi ih za doručak", ispričala je 41-godišnja Katarina C. iz Zagreba.


Nakon što je završila arhitekturu 36-godišnja Dijana Ž. nije mogla naći stalni posao. Radila je povremeno, no kako je vrijeme prolazilo, a situacija u zemlji bila sve gora pogotovo u sektoru građevinarstva, odlučila je da mora napraviti nešto za sebe i svoju obitelj. Kako obožava kuhati odmah je znala što bi htjela raditi. Preko HZZ-a se prekvalificirala se kuharicu. Kako živi na otoku posao za vrijeme sezone vrlo brzo je našla.

"Posla u toj struci nema čitavu godinu, već samo od svibnja do listopada. Može se zaraditi dobra plaća, ali je posao težak, stresan, nema slobodnog dana, radi se od jutra do sutra", kaže ova 36-godišnjakinja.

"Niti jedan posao nije idealan", kaže mlada žena i dodaje da si je ovim načinom osigurala da nešto ipak može zaraditi, bilo kao arhitekt, bilo kao kuharica. Dijana je sada bez posla. Čeka novu sezonu i novu priliku za zaradu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: danas.net.hr
Foto: Phtoexpress
I.N.

Još vijesti