Mojfaks.hr u Vijesti

Od kolijevke pa do groba najljepše je studentsko doba – a što poslije diplome?

Postoji velika razlika između prve godine faksa i zadnje. Kada upišeš prvu godinu fakulteta jako si uzbuđena jer ne znaš što te čeka u novom okruženju, a kada dođu zadnji mjeseci studiranja sa suzom u oku se prisjećaš prvih dana.

19. veljače 2015 17:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Većinu studenata pred kraj studiranja uhvati mala nostalgija i tuga zbog završetka jednog jako lijepog perioda. Nekoliko najljepših godina života su ti proletjele pred nosom, a sada ulaziš u život odraslih. Traženje posla, obilazak puno institucija, povratak kući ili odlazak iz Hrvatske... ovo su samo neke od obaveza koje te čekaju nakon diplome.

Opet ćeš živjeti s roditeljima
Rijetki su oni studenti koji nakon faksa odmah pronađu posao ili pripravnički rad. Vrlo vjerojatno ćeš se morati vratiti u svoje rodno mjesto i opet živjeti s roditeljima. Ali ni to nije smak svijeta. Bit ćeš opet na maminoj kuhinji, malo ćeš odmarati i pomagati roditeljima dok se ne pruži nova prilika za posao ili selidbu.

Institucije
Popis institucija koje moraš posjetiti i dokumenata koji moraš prikupiti nakon diplome je jako velik. Ovaj zamoran posao moraš odraditi i neće ti biti jednostavno. Gdje su oni bezbrižni studentski dani??

Izlasci
Kako jednom diplomiraš i zaposliš se, shvatit ćeš da su ti se interesi i pogled na zabavu jako promijenili. Sve gore podnosiš alkohol, a mamurluci ti traju po nekoliko dana. Umjesto ludog izlaska, raspoloženija si za intimno druženje s ekipom, večeru ili izlazak na jedno-dva pića.

Društveni život je siromašan
Nakon što se jednom zaposliš, 40-satno radno vrijeme će te iscrpiti te ćeš vikende htjeti provesti u miru. Bit ćeš pasivnija i iscrpljenija, a i šanse da ti je ekipa ostala u istom gradu su jako male. Nakon faksa se vaši putevi razilaze: jedni pronađu posao, drugi se vrate roditeljima, a treći napuste državu.

Napokon je gotovo

Dok neki tuguju za studentskim životom, drugi su sretni jer su torture učenja i polaganja ispita napokon gotovi. Iza tebe je jedan zanimljiv period i diploma u ruci i zbog toga moraš biti jako ponosna na sebe.

Drugi život
Imaš posao, zarađuješ, plaćaš stanarinu - sada imaš potpuno drugačiji život koji donosi i neke svoje čari.

Puno studenata ne zna što ih čeka nakon fakulteta i diplomiranja, a rijetki su oni koji ubrzo nakon diplome nađu dobar posao. Težak je i trnovit put studenata nakon diplomiranja, a puno njih se još traži. Ipak, nikad ne znaš kada će ti se otvoriti neka nova vrata ili prilika koja se ne odbija.

I.Č.
foto: Shutterstock

Još vijesti