Mojfaks.hr u Vijesti

Odgađanje obaveza – uz par trikova se riješi ove loše navike

Svi mi ponekad odugovlačimo i odgađamo obveze do zadnjeg trena. Saznaj kako prestati s ovom lošom navikom!

19. veljače 2015 15:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ne čini danas ono što možeš ostaviti za sutra - danas svatko s vremena na vrijeme odgađa svoje obaveze. Postoji razlika između odgađanja obaveza za danas poslijepodne i za neki drugi dan. Taj \'drugi dan\' zna pogotovo biti nezgodan jer se uglavnom dovedemo do toga da nešto radimo 5 do 12 pri čemu najviše \'pate\' naši živci i kvaliteta zadatka.

Kako bi poštedio živce i poboljšao kvalitetu zadatka, donosimo kako se riješiti loše navike odgađanja obaveza.

Upoznaj se
Otkrij kako odgađanje obaveza utječe na tvoj život i suoči se s vlastitim osobinama koje ga uzrokuju. Tek kada shvatiš zašto odgađaš obaveze, moći ćeš riješiti taj problem i naučiti se obavljati stvari na vrijeme.

Odredi rokove

Odredi dan ili sat do kojeg moraš obaviti svoj zadatak jer kada se jednom obvežeš na rok motivacija će ti biti veća. Ovo je vjerojatno najefikasniji način rješavanja loše navike odgađanja.

Obavljaj stvari po važnosti
Grupiraj obaveze po važnosti. Većina svoje obaveze obavlja prema vremenu u kojem pristižu. Fokusiraj se na ono što ti je hitno i posveti se tomu.

Budi realan
Nemoj se obvezivati na rokove, ako znaš da nešto nećeš stići obaviti na vrijeme. Tako ćeš samo biti pod stresom. Realno zacrtaj ciljeve i rokove za obavljanje zadatka.

Ugodno okruženje
Okruži se ljudima s kojima znaš da ćeš stvarno nešto i raditi, a ne samo piti kavu i čavrljati. Takvo druženje ostavi za bolja vremena kada nećeš imati obaveza. Odaberi lijepo i ugodno okruženje bez televizije, interneta i ostalih smetnji jer ćeš se bolje usredotočiti na zadatak.

Optimizam
Svakodnevno jedno: ja to mogu, ja to hoću, ja to želim dobro dođe. Najpametnije je povremeno se hrabriti i poticati na rad.



Računaj na prepreke
Kada si nešto zacrtaš, onda u većini slučajeva to i prekršiš zbog obaveza koje su iskrsnule. Bilo da je u pitanju neodgodiva obaveza na faksu ili kava s frendicom, ostavi dovoljno vremena za oboje – obavljanje zadataka i planove u zadnji čas.

Nagrađivanje

Kada si bio klinac roditelji bi te uvijek nagradili nekom sitnicom, ako si dobio 5 u školi ili učinio nešto lijepo. Tako i sam sebe nagradi izlaskom, kavom ili kupovinom kada zadatak obaviš na vrijeme. Također, ako si odgodio obavezu i prekršio rok, uskrati si nešto.

Na greškama se uči

Nemoj biti previše strog prema sebi, ako si zeznuo zadatak. Oprosti si i kreni dalje jer ćeš idući put biti oprezniji i organiziraniji.

I.Č./Izvor: Lifehack
foto: Shutterstock

Još vijesti