Mojfaks.hr u Vijesti

Ono si što studiraš: što odabir studija govori o tvom karakteru?

Misliš li da je puka slučajnost što si se upisaola baš na taj, a ne na neki drugi studij? We don't think so!

2. veljače 2016 10:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, postoje značajne karakterne razlike između studenata koji studiraju na različitim studijima.

Anna Vedel, psihologinja sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj, analizirala je 12 studija ispitujući korelaciju između karaktera studenata i studija kojeg odabiru. Analizom je ispitano takozvanih \'Velikih pet\' crta ličnosti: neuroticizam (emocionalna stabilnost), ugodnost (prosocijalno i altruistično ponašanje prema drugima), otvorenost prema novim iskustvima, savjesnost i ekstrovertiranost.

Studenti društveno-humanističkih studija, otkrila je Vendel, najčešće su tjeskobni i loše organizirani. Ispitanici na ovim studijima bili su manje savjesni od onih koji studiraju neke prirodoznanstvene discipline, a često su postizali više bodova i na testovima neuroticizma.


foto: good.co

S druge pak strane, studenti društveno-humanističkih studija kao i studenti političkih znanosti i novinarstva, ostvarili su bolje rezultate po pitanju otvorenosti novim iskustvima od primjerice ekonomista, inženjera, pravnika ili studenata prirodnih znanosti. Otvorenost novim iskustvima pokazuje se u aktivnoj mašti, sklonosti prema različitosti i novome i cijelom sijasetu intelektualnih interesa.

Studenti ekonomije, marketinga i poslovnih studija ostvarivali su manje bodova na testu neuroticizma od ostalih studenata. Zajedno sa studentima prava, ekonomisti i poslovnjaci također su bili manje ugodni od drugih kolega. Ekonomisti, pravnici, studenti političkih znanosti i medicine pokazali su bolje rezultate na testu ekstovertiranosti od primjerice, kolega sa stuštveno-humanističkih i prirodoslovnih fakulteta.

Ovakve rezultate donekle je moguće objasniti rodnom distibucijom među studentima: dobro je poznato da je u inženjerskih strukama manje žena koje su češće sklonije neuroticizmu, ali i bolje po pitanju ugodnosi i savjesnosti, a jednim se dijelom podudaraju i sa studijom provedenom 2002. godine koja je pokazala da su društveno-humanističke stručnjaci češće otvoreni novim iskustvima, a društveni i poduzetni kolege (kao na primjer pravnici i studenti business studija) su češće ekstrovertiranog karaktera.

Vedel tvrdi da studijski programi ne utječu na studente i njihov karakter: dakle, studiranje na društveno-humanističkom fakultetu neće vas učiniti više otvorenom osobom ako to niste, nego prema razvijenim crtama ličnosti odabiremo studij i studijske grupe.

Vedel se nada da će njeno istraživanje pomoći savjetnicima da lakše obavljaju svoj posao i savjetuju maturante, ali i studente o najboljim izborima studija prema njihovom karakteru, ali i drugim faktorima. Ovo bi moglo, smatra, smanjiti stopu odustajanja od studija.

L.B./izvor: The Atlantic
foto: Pixabay

Još vijesti