Mojfaks.hr u Vijesti

Opaka karma: Najpopularniji srednjoškolci postanu luzeri

Već smo se puno puta oduševili banalnim problemima kojima se znanstvenici nekad bave, ali dok god nas zabavljaju – tko smo mi da im sudimo?

3. prosinca 2015 11:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Novo istraživanje dokazalo je ono što smo gledali u svakom tinejdžerskom filmu: najpopularniji klinci u srednjoj kasnije u životu postanu propaliteti. Ili barem imaju veće šanse za to. Nemojte ubiti glasnike – tako je pokazala znanost...

Recentna studija, objavljena u časopisu Journal of Child Development, pokazala je da su velike šanse da u dvadesetima nećeš biti posebno uspješan/na, ako si bio/la među popularnijim klincima u srednjoj školi. Studija koju su nazvali "Što se dogodilo s cool klincima" pratila je živote 180 američkih tinejdžera od njihove 13. do 23. godine. Oni koji su u mlađim danima bili najpopularniji imali su velike šanse razviti neka problematična ponašanja u dvadesetima, kao na primjer sklonost konzumiranju alkohola ili droga, kao i kriminalnih radnji.


Err, možda bolje ne?

Profesor Joseph Allen sa Sveučilišta u Virginiji izjavio je: "Ponašanje cool tinejdžera povezano je s idealom popularnosti, no s vremenom najpopularniji teenovci moraju pribjegavati sve esktremnijem ponašanju da bi održali taj privid popularnosti i cool imidža među vršnjacima. Stoga često zaglibe u kriminalnom miljeu, a u adolescenciji češće konzumiraju alkohol i droge. Kad dospiju do zrelije dobi, ovi prije cool klinci postaju manje društveno i poslovno kompetentni."

Tko bi gori, sad je doli, ha?

L.B./izvor: Hexjam
foto: Tumblr

Još vijesti