Vodič za brucoše

Oprez kada dajete polog: Student iz Bjelovara ostao bez stana i novaca

MojFaks | Vijesti, 16.10.2015.Oprez kada dajete polog: Student iz Bjelovara ostao bez stana i novaca

U kolovozu je sin Renate G. iz Bjelovara ostavio polog zetu vlasnice stana koja je u tom trenutku bila odsutna pa nije bilo moguće sastaviti ugovor o najmu. Od tada, svjedoči Renata G., počinju problemi.

Najsvježiji slučaj iz Osijeka pokazuje da i neki najmodavci nisu 'bez putra na glavi'. Konkretno, slučaj se dogodio osječkom studentu iz Bjelovara koji je s cimerom dogovorio najam stana u Osijeku, piše Glas Slavonije.

"Kad smo drugi put došli u Osijek i tražili sastavljanje ugovora, vlasnici su rekli da su stari ljudi i da će pričekati i cimera našeg sina pa će sastaviti jedan ugovor. U subotu, 3. listopada, najavili smo se da dolazimo sutradan u stan i rečeno je da nema problema, da je stan otključan. Tako je i bilo, ostavili smo stvari, malo počistili i potom odlučili prošetati. Kad smo se vratili u stan, doživjeli smo šok, jer brava nije odgovarala ključu koji smo imali. Odmah smo otišli u prizemlje, k vlasnici, no rekla nam je da ne možemo ući u stan jer je cimer našeg sina odustao od najma i da smo joj to trebali javiti. Bez obzira na to što smo i mi i taj cimer platili polog za rujan, vlasnica stana rekla je da se naš sin mora iseliti i da će, ako se ne iseli do subote, doći s policijom u stan", priča o svom slučaju Renata G., napominjući da je plaćen polog u iznosu od 400 kuna, uz 800 kuna stanarine.

Međutim, ljutita jer je cimer otkazao stan, koji je predviđen za dva studenta, vlasnica stana izbacila je njezina sina na ulicu.


"Iako smo htjeli platiti stan u cijelosti za listopad, za što imamo rok do 10. u mjesecu, to vlasnicu nije zanimalo. U suzama sam je molila da mi ne izbacuje sina na ulicu, jer već počinje nastava na fakultetu, a novac je primila. Nije ju to zanimalo, već si je na lak način priskrbila novac bez plaćenog poreza. Sad nam je jasno zašto je izbjegavala sklapanje ugovora, a ipak nije propustila uzeti novac. Da je odmah željela napraviti ugovor i ovjeriti ga u Poreznoj upravi, ne bismo se našli u ovoj situaciji", ispričala je Renata G. svoju priču, rekavši da njezin sin do danas nije našao drugi stan.

SAVJET SVIM STUDENTIMA!

Ni jednu kunu pologa prije potpisivanja ugovora o najmu!

"Nikakav polog, ni jednu kunu, nemojte dati najmodavcu prije potpisivanja ugovora o najmu", poručuje Marija Milčić iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku.

"Zbog lakovjernosti, roditelji studenta iz Bjelovara ostali su bez novca, vlasnica ih je očito dovela u zabludu. Na ugovoru mora biti definiran otkazni rok od 30 dana, čime se štite obje strane. Također mora biti naveden prostor koji najmoprimac koristi, pa i iznos stanarine. Ovo je čisti primjer kako je ugovorni odnos ništetan jer nema ugovora na temelju kojeg mogu tražiti naknadu štete. Ovako će to biti teško dokazivo", poručuje Milčić.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Freeimages


najam stanaugovor o najmupologprevarastudent iz Bjelovara


Prati nas na Instagramu!