Mojfaks.hr u Vijesti

Optuženi profesor studenticu na sudu počeo ispitivati matematiku

Afera Indeks i dalje traje. Najnovija epizoda odigrala se na sudu na kojemu je optuženi profesor za svaku svjedokinju imao niz pitanja, a prvu je čak počeo ispitivati gradivo iz matematike...

16. prosinca 2015 11:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Za prepisivanje njegovih znanstvenih radova, Miljenko Crnjac je trima studenticama, tereti se, upisao ocjenu više iz ispita. Dobile su jedan iz pismenog ispita, upisana im je dvojka.

"Prepisivale smo matematičke formule za profesora Miljenka Crnjca jer smo mislile da ćemo biti njegove demonstratorice i za to plaćene 200 kuna na mjesec, kakva je bila praksa. Novac kasnije nije stizao, no profesor je rekao da će biti sve u redu", izjavila je  studentica Ivona Kopf (24) na suđenju za kupovinu ispita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, objavljuje Večernji list.

Uredno su, ispričala je Kopf, odnijele brojeve žiro-računa u fakultetsku Službu općih poslova, no tamo su im kasnije objasnili da neće biti plaćene jer profesor već ima demonstratore.

"Profesor nam je rekao da će naći način kako da nam se oduži", navela je, pak, kolegica joj Monika Ivković (25) na osječkom sudu.

Pred ispitni rok rekao im je, izjavile su, priopćio kako će biti nagrađene ocjenom više.

...Janje, prase i 1800 kn - cijena ispita na osječkom Ekonomskom fakultetu...


"Pitala sam je hoćemo li dobiti ocjenu više i ako dobijemo jedan iz ispita, rekao je da jest. Izašla sam na prvi rok i čekala, i za to vrijeme nastavila prepisivati radove, bilo je dosta posla, do dva u noći sam znala raditi. Par dana nakon ispita odnijeli smo mu pisane materijale, kako bismo dobili nove. Profesor me tražio indeks, upisao mi je dovoljan. Vidjela sam kod njega na papiru da sam dobila jedan iz pismenog", ispričala je Kopf.

Obranu je zanimalo je li joj prepisivanje znanstvenih radova proširilo znanje iz matematike. "Nije, prepisivala sam mahinalno, nisam razumjela o čemu se radi. Nisu bili vezani za naše gradivo", odgovorila je.

Pred ispit, Monika Ivković pokucala je, ispričala je, na vrata Crnjčeva kabineta i pitala kada ona treba donijeti indeks.

"Izderao se na mene i istjerao me van, govoreći kako na možemo tako razgovarati u kabinetu te da moram izaći na pismeni", rekla je. U istrazi je, pak, dodala i kako je izašao za njom na hodnik i kazao kako će sve biti u redu. "Koliko sam truda i vremena uložila u te radove, trajalo je mjesecima, položila bih tri matematike", zaključila je ona.

Optuženi profesor za svaku je svjedokinju imao niz pitanja, a prvu je čak počeo ispitivati gradivo iz matematike.

"Koliko ima cijelih brojeva u nizu…", započeo je Crnjac, no sudac ga je brzo prekinuo.

L.B./izvor: Večernji list
foto: Facebook@Ekonomski fakultet u Osijeku

Još vijesti