Vodič za brucoše

Ostavka Slavka Čandrlića: “Prava studenata iz mjeseca u mjesec se uskraćuju, a obveze udvostručuju”!

MojFaks | Vijesti, 25.03.2014.Ostavka Slavka Čandrlića: “Prava studenata iz mjeseca u mjesec se uskraćuju, a obveze udvostručuju”!

Čandrlić, 22-godišnjak, student prava, koji je u rujnu prošle godine siromašnim studentima donirao 10 tisuća kuna sredstava koje je dobio od Studentskog zbora za pokrivanje troškova njegovog radnog mjesta (putni troškovi, telefon), odstupio je s mjesta Studentskog pravobranitelja.

Posljednjim rebalansom proračuna od 8-15% srezana su sva sredstva za smještaj i prehranu studenata na četiri sveučilišta, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku i ukupan je iznos tih ušteda oko 20 milijuna kuna”, započeo je pismo svoje službene ostavke Slavko Čandrlić, Studentski pravobranitelj Sveučilišta J. J. Strossmeyera u Osijeku.

Zbog odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Vlade Republike Hrvatske, koje, prema njegovim riječima, idu na štetu studentima – primoran je dati ostavku. “Prava studenata iz mjeseca u mjesec se uskraćuju, a obveze udvostručuju”, kaže Čandrlić.

Zbog toga, a i mnogih drugih prepreka s kojima se u ovoj ulozi susreo – odstupio je s mjesta Sveučilišnog pravobranitelja.


Donosimo pismo u cjelosti:

“Poštovani,
pozvan sam da kao Studentski pravobranitelj Sveučilišta J.J.Strossmayera iskažem svoje mišljenje u vezi činjenice da su posljednjim rebalansom proračuna od 8 do 15 posto srezana sva sredstva za smještaj i prehranu studenata na četiri sveučilišta, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku i ukupan je iznos tih ušteda oko 20 milijuna kuna. 

Slijedom ove, i većine prijašnjih odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te Vlade Republike Hrvatske na koje smo moj ured i ja osobno apelirali, a koje po našem mišljenju idu na štetu studenata, primoran sam dati neopozivu ostavku jer ne mogu opravdati dati mi mandat ako se prava studenata iz mjesec u mjesec uskraćuju, a obveze udvostručuju. 

Istina jest, da odgovornost za sve navedeno nije na našem uredu, no nakon povećanja studentskih troškova, studentske prehrane, problema sa zdravstvenim osiguranjem studenata i nekim drugim pravima za koje smo se borili, a u kojima nas Ministarstvo nije čulo ili htjelo čuti, smatram da je moralna obveza odstupiti sa mjesta Sveučilišnog pravobranitelja jer ovakvim slijedom događaja izvjesno je da ni u budućnosti neću moći očekivati pomake zbog kojih sam i na kraju legitimno dobio mandat. 

Zahvaljujem se svima koji su nam pomagali i bili podrška u našem radu i nadam se da će se studenti složiti da ured sveučilišnog pravobranitelja, njegova tijela i ja osobno, nismo gubili vrijeme, te da smo časno i pravedno obnašali povjerenu nam dužnost.
Na žalost ruke su nam vezane, a savjeti nisu i neće biti prihvaćeni. Ušteda mora biti, ali je zaista apsurdno komentirati da ova Vlada zna štedjeti i ulagati sredstva u krucijalne sustave od opće vrijednosti za sve.

S poštovanjem,
Slavko Čandrlić”


L.B.
foto: Facebook


Slavko Čandrlićostavka


Prati nas na Instagramu!