Mojfaks.hr u Vijesti

Oštra osuda plana o kojem svi pričaju: 'Mladima trebaju radna mjesta, a ne vojni rok'

Centar za mirovne studije osudio je namjere Vlade Republike Hrvatske da aktivira obvezni vojni rok za sve muške građane u Hrvatskoj.

1. veljače 2017 15:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vijest da Vlada RH planira ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka već je danima u fokusu medija i javnosti. Oglasili su se i iz Centra za mirovne studije s priopćenjem u kojemu se apelira na građane da se usprotive ovoj "militarizaciji društva".

Iz CMS-a kažu da je "uvođenje vojnog roka štetno za Republiku Hrvatsku i šteti njezinim nacionalnim interesima kao što su modernizacija obrazovanja, smanjenje nezaposlenosti i društvenih nejednakosti. Zemlja koja već 26 godina nije uspjela modernizirati obrazovni sustav, u njega uvrstiti mirovno i građansko obrazovanje te u kojoj je nezaposlenost mladih među najvišima u Europskoj uniji, umjesto da ulaže u rješavanje tih problema, mladima nudi im vojni rok."

...S faksa svi prvo u vojsku ili...? Vlada ozbiljno razmišlja o uvođenju vojnog roka, ali ovaj put i za žene!...


Dalje nastavljaju osvrćući se na poraznu statistiku prema kojoj "jedna od pet osoba između 15 i 35 godina u Hrvatskoj ne radi, niti se obrazuje", pa prema tome tvrde da bi prvi i primarni prioritet Vlade bi trebao biti poticanje zapošljavanja, a ne ulaganje u populariziranje Oružanih snaga i rata.

"Procjenjuje se da bi ovakva popularizacija vojske i militarizacija hrvatske građane stajala 300 do 400 milijuna kuna godišnje, dok je za cjelovitu reformu hrvatskog obrazovnog sustava u idućih pet godina potrebno osigurati 300 milijuna kuna. Mladi ljudi ne trebaju vojni rok, trebaju radna mjesta, kvalitetno i dostupno obrazovanje, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, financijsku i ljudsku sigurnost kako bi mogli osnivati obitelji i unaprjeđivati kvalitetu svojih života", stoji u priopćenju.

Iz Centra tvrde da će aktivacija vojnog roka još više mladih otjerati iz zemlje.

"Prije nego što je zamrznutu obvezno služenje vojnog roka 2006. godine, 54% mladića odbijalo ga je služiti ulaganjem prigovora savjesti, što je važan indikator za one koji sada žele mladima nametnuti vojnu obuku. Bitno je podsjetiti građane i građanke RH, ali i one koji nas guraju u rat, da svatko može temeljem članka 47. Ustava Republike Hrvatske uložiti prigovor savjesti i odbiti služiti vojni rok", napominju.

Na kraju priopćenja, Centar za mirovne studije pozvao je sve mladiće i djevojke, tate i mame, bajke i djedove, ali i branitelje koji su prošli kroz ratne bojišnice da se glasno usprotive ideji ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka uz rečenicu: "Ne vojnom roku, rat je gotov!"

L.B./foto: screenshot/YouTube@Posjet HVU Dr. Franjo Tuđman - Udruga Srednjoškolaca

Još vijesti