V.K. u Vijesti

Sve zbog ugleda fakulteta? Grupa studenata otela dekana zbog straha da će im diplome postati bezvrijedne

Vijest o spajanju koledža s 'manje prestižnim' institutom nije dobro prihvaćena među studentima.

18. lipnja 2021 16:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U nekoliko smo navrata spomenuli kako je prestiž sveučilišta bitan za buduće zaposlenje studenata, stoga se i to uzima u obzir kad se upisuju fakulteti. No, kada dolazi do 'narušavanja' ugleda nekog fakulteta, nekim studentima to znači toliko da su spremni oteti dekana, a ne samo prosvjedovati.


Studenti koji su prosvjedovali držali su svog dekana taocem zbog straha da će im diploma biti obezvrijeđena, rekla je početkom tjedna kineska policija, a prenosi BBC.


Prosvjedi su organizirani zbog planiranog "spajanja" koledža Nanjing u provinciji Jiangsu sa strukovnim institutom koji se smatra manje prestižnim. Kako prenosi BBC, navodno su ozlijeđeni neki studenti jer se policija morala služiti silom kako bi smirila prosvjednike. Ovakvi su prosvjedi i pobune inače vrlo rijetki u Kini s obzirom na to da se kod njih masovno kretanje kontrolira.


>>>Je li znanje bolje u SAD-u nego na Balkanu? Amerikanac želi studirati u susjedstvu: Obitelj mu rekla da je to 'najgluplja moguća ideja'<<<


Gradska policija Danyanga izjavila je u utorak da su se studenti nižih godina Sveučilišta Nanjing u provinciji Jiangsu "okupili" u nedjelju i "opstruirali slobodu kretanja" dekanu na kampusu više od 30 sati. Studenti su ga "verbalno zlostavljali i blokirali provođenje zakona", a odbili su pustiti dekana čak i nakon što su vlasti najavile obustavu planova spajanja tih dvaju učilišta, dodaje se u priopćenju.


Korisnici društvenih mreža objavili su fotografije policije koja koristi palice i suzavac na studentima, uz vidljive ozljede mladih. Jednoj je studentici ozlijeđena glava, a iz rane je krvarila, objavila je novinska agencija AFP.


U policijskom priopćenju stoji "kako bi se održao red u kampusu ... organi javne sigurnosti poduzeli su potrebne mjere u skladu sa zakonom kako bi uklonili zarobljenu osobu i (ozlijeđeni) su odmah poslani u bolnicu na liječenje". Hashtag "Studenti sveučilišta Nanjing Normal University Zhongbei, ozlijeđeni nasilnim provođenjem zakona", navodno je blokiran na platformi za mikrobloganje Weibo do utorka popodne.


>>>Profesor sablaznio javnost: Na prestižne fakultete 'upada' više učenika iz privatnih škola jer su – pametniji?<<<


No, videozapis na Twitteru prikazuje tisuće preddiplomskih studenata okruženih zaštitarima i policijom koja je  jurila za njima i izvlačila pojedince iz gomile. Koliko su prestiž i ugled institucije na kojoj studiraju bitni za kineske studente, može se vidjeti u videu koji je objavljen na Twitteru.



izvor: BBC.com

Još vijesti