Mojfaks.hr u Vijesti

Ove godine 20 posto više mjesta na fakultetima, pogledajte koji su najpoželjniji fakulteti s jesenskog roka

Konačne rezultate državnih matura čekalo je gotovo osam tisuća maturanata do ovoga utorka, kada su objavljene i službene statistike. Upisnih mjesta još je na ljetnom roku ostalo 16.462, ali od njih 7.924, na fakultet se uspjelo upisati 5.211 srednjoškolaca.

18. rujna 2019 13:17
Ove godine 20 posto više mjesta na fakultetima, pogledajte koji su najpoželjniji fakulteti s jesenskog roka

Ove godine 20 posto više mjesta na fakultetima, pogledajte koji su najpoželjniji fakulteti s jesenskog roka Foto: MojFaks

Iz Agencije za visoko obrazovanje poručuju kako je prošle godine na jesenskom roku ostalo oko 20 posto manje mjesta nego što ih je ove godine. Obrazloženje za povećanje broja mjesta može biti i u činjenici što su ove godine na ljetnom roku zabilježeni rekordni padovi matura, o čemu smo već pisali.


Iako je na ljetnom roku daleko najpopularnija bila Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, na jesenskom roku maturanti su najviše bili zainteresirani za Radiološku tehnologiju (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu), Medicinu u Osijeku te za Učiteljski fakultet u Zagrebu, gledano prema omjeru kvota i prijavljenih prvih prioriteta.


Što se tiče fakulteta koji imaju najveći broj prvih prioriteta, Pravni fakultet u Zagrebu je prvi na ljestvici, a nakon njega, najpopularniji su bili Gluma na ADU te Poslovna ekonomija na EFZG-u.


Upozoravamo, maturanti pri zaključavanju sistema upisuju onaj fakultet za koji su dobili upisni broj tj. ostvarili su pravo upisa, gdje u protivnom moraju platiti iznos i do pune participacije školovanja, ako se ne upišu!




P.H.

Foto: ncvvo.hr

Još vijesti