Mojfaks.hr u Vijesti

Ove je studente odabrao Đelo Hadžiselimović: čovjek-brand oduševio mlade

Sveučilište Sjever na petak 13. posjetio je Đelo Hadžiselimović, jedan od najjačih brandova hrvatske televizije i ikona hrvatske medijske scene.

16. studenog 2015 11:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Unatoč \'zloglasnom\' datumu, taj je petak studentima bio sve samo ne nesretan jer su imali prilike upoznati legendu kao što je Đelo.

Prepoznatljiva rečenica „Odabrao Đelo Hadžiselimović“ godinama je \'pečat kvalitete\' kojim se odjavljuju odlični dokumentarni serijali, a sama sitagma pretvorila se u najkorišteniji slogan koji je s Hrvatske radiotelevizije ušao i u opću kulturu.

Održano predavanje "Đelo Hadžiselimović – čovjek ili brand" popratili su s velikim zanimanjem brojni studenti i profesori te zainteresirani građani. Čim se pojavio u predavaonici počeli su ga fotografirati i novinari i studenti, fotoaparatima, mobitelima, nije bilo važno, a zatim je dobio gromoglasan pljesak za pamćenje.

Svojoj „publici“ pričao je o svojim počecima, svim poslovima koje je radio, svojim najbolje odabranim dokumentarcima, pogreškama na poslu, anegdotama s putovanja i o još mnogo toga što su studenti sa zanimanjem slušali.



"Odmah na početku možete vidjeti je li neki dokumentarac za vas ili nije..."

Sam Đelo kaže kako je u život proveo strašno puno vremena gledajući dokumentarce: „Tko bi to izračunao? Ponekad ne morate gledati cijeli dokumentarac: pogledate malo i odmah vidite je li to za vas ili nije, tako da ih 50 % možete eliminirati već na samom početku, a ostale gledate pa odlučite.

Đelo Hadžiselimović najviše pamti dokumentarce iz opusa Davida Attenbourougha: „To je čovjek koji je stvorio čitavu školu prirodno-znanstvenih dokumentaraca. Tu su još i Michael Palin i Michael Moore, ali ima ih još mnogo. Hrvatski dokumentarci u usporedbi sa stranim mogu se mjeriti po kvaliteti teme i kvaliteti predloška po kojem rade, ali teško se mogu mjeriti s produkcijskim uvjetima rada jer se vani troši daleko više novca“, zaključio je.

"Rad na televiziji može biti jako stresan ako radite brzohod..."


Đelo Hadžiselimović osvrnuo se i na rad na televiziji kako bi studente Novinarstva dodatno pripremio na izazove koji ih čekaju ukoliko odaberu ovaj medij nakon diplome. Nisu svi segmenti posla jednako stresni stoga je mudro dobro odabrati hoćete li raditi brzohod ili sporohod.

Sve ovisi o tome što radite na televiziji. Moj dio posla nije bio toliko stresan. Ali ako radite u informativnom programu, naravno da je stresno jer se svaki čas događa nešto novo i sve vas može iznenaditi. Na televiziji postoji nešto što mi zovemo sporohod i brzohod. Mi spadamo u sporohod. To znači da od trenutka kad se meni nešto svidi do trenutka kad se to pojavi na ekranu prođe više od pola godine. Toliko, naime, traje period od odabira programa preko kupovine programa, obrade i stavljanja u program – i to je pravi sporohod. Ali ako, recimo, radite u informativnom ili sportskom programu, tu se nove stvari događaju iz sekunde u sekundu. I naravno da je vrlo stresno.

Upitali smo studente koji su slušali predavanje kako im je bilo i što misle o Đeli kao svojevrsnoj osobi-instituciji?


"Đelo me apsolutno oduševio. Njegovo ime pamtim jos iz najranijeg djetinjstva i oduvijek mi je bio sinonim za zanimljiv i kvalitetan program. Na predavanju me oduševila njegova jednostavnost, simpatičnost i moram priznati da je kao osoba opravdao moja očekivanja. Ono što mi se najviše svidjelo je to što se na njemu vidi koliko voli ono što radi. Smatram ga društvenim fenomenom jer je jedan od rijetkih koji je iza kamere stekao takvu popularnost budući da se nikada nije pretjerano puno eksponirao."
N.G.



"Velika mi je čast što sam imala priliku sudjelovati na predavanju koje je održao jedan jedini i neponovljivi Đelo Hadžiselimović. Iskreno, nikad prije nisam ni znala kako izgleda, stoga mi je neizmjerno drago što nam je fakultet pružio tu priliku. Neopisivo pametan, simpatičan i ljubazan čovjek koji nam je u kratkim, ali jasnim crtama ispričao nešto o svom radu, dao nam je korisne savjete, odgovarao na naša pitanja i pokazao koliko je velik čovjek kao i njegov rad kojim se bavi skoro cijeli svoj život. Objasnio nam je da odabir dokumentaraca mora ovisiti o svakoj osobi individualno, ali i naravno o zahtjevima tržišta. U svakom slučaju, sretna sam što sam imala priliku to doživjeti i to sve ovjekovječiti fotografijom s ovim fantastičnim čovjekom."
K.Š.

"Oduvijek me zanimalo kako Đelo uopće izgleda pošto sam o njemu slušala samo na televiziji. Obožavam pogledati dobar dokumentarac, a on je taj koji ga odabere tako da mi se uvijek sviđao njegov stil. Na predavanju je bio opušten i pričao nam o svojim zgodama i nezgodama na televiziji. Dao nam je korisne savjete za budućnost i još više me potakao na daljni rad u vezi Novinarstva. Pričao nam je i o svome životu u mirovini i osobnim stvarima. Saznala sam da obožava ribolov i more. Na kraju predavanja slikala sam se s njim i ta slika će mi uvijek biti draga. Nadam se da će opet doći na Sveučilište Sjever i reći nam još puno toga o sebi."
E.B.

"Predavanje je bilo vrlo zanimljivo, govorio je o aktualnim temama i stanju hrvatskog filma, najviše su mi se svidjele njegove priče iz Amerike i taj njegov kut gledanja na Hollywood."
P.E.

"Predavanje Đele Hadžiselimovića bilo je prvenstveno poučno, a ujedno i zabavno i humoristično. Pričao je o dokumentarcima, svom poslu i o tome sto radi u mirovini. Pričao je o tome kako je radio razne poslove vezane uz medije prije samih dokumentaraca, a na pitanje zasto je odabrao baš dokumentarne reklao je kako mu se oni jako sviđaju i dodao: „Mislim da sam dobro odabrao.“ Na što smo se slatko nasmijali. Simpatičan je i jako pametan. Drago mi je što sam se imala priliku čak i fotografirati s njim. Bilo bi lijepo kada bi nas opet posjetio."
M.B.

U dogovoru s autoricom, dijelovi intervjua preuzeti su s portala Pressedan.
Doris Aleksić (foto: privatna arhiva)

Još vijesti