Mojfaks.hr u Vijesti

Paradoks našeg vremena: puno diploma, a malo razuma...

Iako se ovaj tekst, poznat pod nazivom 'Paradoks našeg vremena' često pripisuje stand-up komičaru Georgeu Carlinu, a ponekad i učeniku koji je preživio masakr u školi Columbine, najvjerojatnije je da ga je napisao bivši pastor dr. Moorehead.

11. prosinca 2015 15:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Život je zanimljiva, misteriozna, komplesna i zbunjujuća stvar. Što se više trudimo, teže nam ide, baš kad pomislimo da nam ide loše i da gore ne može – stvari se promijene nabolje.

Kažu da je najveća životna mudrost uživati u malim stvarima, zanemariti ego i materijalno rasipništvo, kao i potjeru za intelektualnim – ukoliko nas sputava i ograničava.

Ako vas ikada počnu mučiti teška pitanja poput onoga o smislu života, školovanja, zgrtanja novca nauštrb prijateljstva i obitelji, pročitajte sljedeće retke. Možda vam pomognu da neke stvari stavite u perspektivu.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje;

Imamo veće kuće, a manje obitelji; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nepromišljeno, smijemo se premalo, vozimo prebrzo, olako se ljutimo, prekasno liježemo, ustajemo umorni, čitamo nedovoljno, gledamo TV previše.



Molimo se rijetko.

Povećali smo našu imovinu, ali smo umanjili naše vrijednosti. Previše pričamo, premalo volimo, prečesto mrzimo. Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

Putovali smo na Mjesec, a problem nam je otići preko ulice i upoznati novog susjeda.
Zagospodarili smo vanjskim prostorom, ali ne i unutrašnjim. Napravili smo velike, ali ne i bolje stvari.

Očistili smo zrak, a zagadili dušu. Razbili smo atom, ali ne i naše predrasude. Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje. Naučili smo žuriti, ali ne i čekati. Zarada je sve veća, a moral sve niži. Imamo sve više hrane, a sve smo više nezahvalni. Gradimo jače kompjutere sa većom memorijom, ali međusobno razgovaramo sve manje i manje. Težimo više kvantiteti,a zaboravljamo na kvalitetu.

Ovo su vremena brze prehrane i spore probave; velikih ljudi, a malih karaktera; brzih zarada i površnih odnosa. Ovo je vrijeme mira u svijetu, a rata u kući. Vrijeme ispunjeno dokolicom, ali ne i uživanjem. Vrijeme raznovrsne hrane i loše prehrane.

Sve je manje financijskih problema u braku, a sve više razvoda; sve je više luksuznih kuća, ali i uništenih domova; ovo su dani brzih putovanja, oskudne odjeće i niskog morala; sve debljih ljudi, i tableta koje mogu sve – oraspoložiti te, otupiti ili ubiti.

Zapamtite:

Provedite što više vremena s vašim voljenima, jer oni neće biti vječno pored vas. Recite poneku ljubaznu riječ onome tko vas odozdo gleda sa strahopoštovanjem, jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići.

Sjetite se da date topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta vas ništa. Sjetite se da kažete \'Volim te\' vašem partneru i vašim voljenima, no najviše od svega iskreno mislite tako. Poljubac i zagrljaj mogu izliječiti ranu, ako dolaze duboko iz srca. Sjetite se da se držite za ruke i cijenite trenutke kada ste zajedno, jer jednoga dana te osobe neće biti tu. Nađite vremena da volite, nađite vremena da razgovarate i nađite vremena da podijelite vaše dragocijene misli sa drugima.

Smijte se često, dugo i iskreno. Smijte se dok ne izgubite dah. Suze se događaju. Izdržite, odbolujte, preživite. Recite ljudima koje volite da ih volite, u svakoj prilici, jer život se ne mjeri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah.
"

L.B./foto: Freeimages

Još vijesti