L.B. u Vijesti

Partijanje studenata i dalje top tema: Okupilo se gotovo tisuću mladih, ali kršenja mjera nije bilo?

Kako je bilo moguće čuti prilikom obraćanja članova Stožera, tijekom vikenda policija je izašla na teren i nije utvrdila kršenje mjera ni prekršajna ili kaznena djela. Nakon upozorenja policije, kažu, studenti okupljeni na Savi počeli su se razilaziti.

8. veljače 2021 14:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tijekom današnjeg obraćanja medijima Nacionalni stožer civilne zaštite RH osvrnuo se na masovno okupljanje mladih kraj SD-a "Stjepan Radić" tijekom ovog vikenda, temu koja ne prestaje puniti medijski prostor već dva dana. Povodom obraćanja članovima medija, Davor Božinović još je jednom ponovio da policija nije izvijestila o kršenju protuepidemijskih mjera.


"Vezano uz okupljanja mladih, policija je izašla i nije utvrdila kršenje mjera, kao ni prekršajna i kaznena djela. Kod doma na Savi su se nakon upozorenja počeli razilaziti. Na to možemo gledati prvenstveno kroz to da ova situacija traje jako dugo. Mi nikad nismo nikad rekli da kriza nije gotova, da virus nije tu, uvijek smo govorili da ta opasnost traje sve dok ministar zdravstva ne pošalje prijedlog Vladi da proglasi kraj epidemije. Ovo je prva vijest u cijelom svijetu što se događa oko epidemije", istaknuo je šef Stožera.


Naglasio je da se s virusom i dalje borimo, a njegovo širenje ovisi o ponašanju građana. Ponovljeno je i da imamo mjere koje su među najblažima u čitavoj Europi. Na pitanje novinara o tome smije li se ograničenje od 25 osoba po okupljanju kršiti, na temelju ovoga čemu je javnost svjedočila prošloga vikenda, Božinović je povukao paralelu s prosvjedom poduzetnika koji je, za razliku od vikend-okupljanja studenata, bio organiziran.


"Ovo što se dogodilo kod studenata, policija kod takvih situacija na prvo mjesto stavlja javni red i mir. Možda sugerirate da bi kao u nekim drugim zemljama mogla ulaziti među te mlade ljude i da ih rastjeruje ili koristi vodene topove? Mi uz vašu pomoć cijelo vrijeme pokušavamo reći da je ovo solidaran napor. Nitko ne spominje prosvjed poduzetnika, to je bilo organizirano kao za 20 ljudi, ali svi su znali da će biti puno više. Policija je i tamo na prvo mjesto stavila javni red i mir. Nismo bili suočeni s puno pitanja u tome, nego za neke druge događaje. Ne vidim da su mladi koji su već 2-3 dana zastupljeni u medijima bili veći rizik od nekih drugih koji su ispali iz fokusa vaših zanimanja", rekao je Božinović.

Još vijesti