Mojfaks.hr u Vijesti

Počeli upisi: postani student prve generacije Programa postakademskog zapošljavanja

Sveučilište u Splitu raspisalo je natječaj za upis prve generacije studenata na Program postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti. Detalje o programu i uvjetima upisa pročitajte u članku.

19. lipnja 2015 12:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prijave se zaprimaju sljedećih šest dana, a pravo upisa po provedenom natječaju ostvarit će po 30 splitskih i zagrebačkih studenata. Prijaviti se mogu studenti prve godine preddiplomskih, diplomskih i integriranih stručnih i sveučilišnih studija, a detalji su dostupni i na mrežnim stranicama www.unist.hr. Oni će se ovim programom osposobiti za pokretanje i vođenje gospodarskih i drugih subjekata te će povećavati svoje sposobnosti za (samo)zapošljavanje nakon završenog stjecanja diplome.

...Pokrenut program Postakademskog zapošljavanja: studentima i do 240 tisuća kuna potpore...


Prvi modul Programa izvodit će se na radionicama Ljetne škole, koja počinje 13. srpnja i traje do 24. srpnja 2015. godine. Ljetna škola održat će se u prostorima Sveučilišne knjižnice, Ruđera Boškovića 31.

Što se tiče Programa postakademskog zapošljavanja, on će obuhvatiti edukaciju studenata kao program cjeloživotnog učenja u ljetnim mjesecima temeljenu na klasičnim oblicima podučavanja, što podrazumijeva predavanja, seminare, radionice, vježbe i praksu, te učenje na daljinu.

Edukacijski program može trajati dvije, tri ili pet godina, ovisno o tome koji studij pohađa student polaznik. Kako doznajemo od rektora prof. dr. Šimuna Anđelinovića, temeljni ulazni kriterij za uključivanje studenata u edukacijski program jest uspjeh u nastavi, prosjek ocjena i iskustvo u radu na učeničkim i studentskim projektima.

Valorizirat će se i rezultati testiranja upravljačkih sposobnosti studenata, bit će obavljen i razgovor s kandidatima, a na dobivanje zelenog svjetla utjecat će i pozitivno mišljenje fakulteta ili sveučilišnog odjela koji student pohađa. Vodit će se računa i o ravnomjernoj zastupljenosti studenata sa svih sveučilišnih sastavnica, a odlučujući kriterij bit će njihov poduzetnički potencijal.

Sudionicima će na raspolaganju biti i usluge Gospodarske komore u smislu procjene ozbiljnosti “poslovnih anđela” (podaci o uspješnosti gospodarskih subjekata – mentora), a isto tako i sredstva gospodarskog Erasmusa za upoznavanje s praksom sličnih gospodarskih subjekata u EU-u.

Studentima će ovaj program biti besplatan, a njegovo je financiranje zamišljeno kao usmjeravanje određenih sredstava dionika u obliku potpore programu zapošljavanja.

Petogodišnji edukacijski program obuhvaća sljedeće module:

Prva i druga godina: pravno-ekonomski modul.
Treća godina: praksa u zemlji ili inozemstvu (Erasmus+).
Četvrta godina: burza mentora i poduzetnika s polaznicima. Kandidati programa povezuju se s mogućim mentorima sa Sveučilišta i iz gospodarstva.
Peta godina: Tehnološko vijeće. Tijekom pete godine studija student razrađenu poslovnu ideju predstavlja Tehnološkom vijeću, koje daje procjenu vrijednosti te prihvaća ili odbacuje poslovni koncept.

Trogodišnji i dvogodišnji program:

Trogodišnji program na prvoj godini obuhvaća pravni, na drugoj ekonomski modul, a na trećoj praksu u zemlji ili inozemstvu u sklopu programa Erasmus+.

Dvogodišnji edukacijski program, s obzirom na kratkoću studiranja, obuhvaća praksu koja se obavlja u nastavnoj bazi ili “poslovnom anđelu“ u trajanju od 15 dana ili u Erasmus programu.

Više informacija pronađite na www.unist.hr.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: arhiva

Još vijesti