Mojfaks.hr u Vijesti

Pokrenut trogodišnji studij dentalne higijene

Dentalni higijeničar na višoj je razini od dentalnog asistenta i smije raditi samostalno puno više poslova (skida kamenac, uzima otiske, izbjeljuje zube). Ovo je vrlo atraktivno zanimanje.

23. studenog 2015 11:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prvi put u Hrvatskoj, i to na osječkom Medicinskom fakultetu, pokrenut je Sveučilišni preddiplomski izvanredni studij dentalne higijene, objavljuje Glas Slavonije. U tijeku su prijave za upis.

Dentalni higijeničar na višoj je razini od dentalnog asistenta i smije raditi samostalno puno više poslova. Primjerice, to može biti izbjeljivanje zuba, uzimanje otisaka, čišćenje kamenaca i druge poslove koji će olakšati rad stomatologu, pojasnio je dr. Miroslav Sikora, tajnik Zavoda za dentalnu medicinu Medicinskog fakulteta.

Dodaje kako je riječ o zanimanju koji daje puno samostalnosti, a u inozemstvu je vrlo atraktivno i traženo. Riječ je o trogodišnjem studiju za pristupnike koji su završili četverogodišnju srednju školu i imaju položenu državnu maturu, odnosno za pristupnike starije od 25 godina s četverogodišnjom srednjom školom bez državne mature.

Upisat će se ukupno 30 studenata, a prijavi li ih se više od toga broja, provest će se razredbeni postupak koji se sastoji od vrednovanja uspjeha iz srednje škole iz predmeta biologija, kemija, fizika, opći uspjeh te uspjeh na državnoj maturi. Voditelj studija je oralni kirurg, doc. Marko Matijević.

"Bilo je i od prije dosta upita, tako da ne sumnjam kako će ovaj studij postići velik interes. Bitno je da se dvije struke, asistenta i higijeničara, ne kose međusobno, točnije dentalni asistent asistira i higijeničaru i stomatologu i na taj su način ta dva zvanja potpuno kompatibilna. Iznimno je važno što će dentalni higijeničari pridonijeti većem protoku pacijenata na njihovo, ali i na zadovoljstvo stomatologa", zaključio je dr. Sikora.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Freeimages

Još vijesti