Mojfaks.hr u Vijesti

Pomorstvo je za oba roda: kako je djevojkama u 'muškome poslu'?

Povodom aktualiziranja teme oko zapošljavanja na brodovima, ali i 'muškom svijetu' pomoraca i pomorstva općenito razgovarali smo sa studentima udruge Invictus mare, ali i Petrom Prosenicom koju je, kako tvrdi, na temelju rodne diskriminacije odbila kompanija Tankerska plovidba.

18. studenog 2015 15:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tankerska plovidba, kompanija koja je krajem rujna ove godine završila u svim medijima i na društvenim mrežama zbog obijanja kadeture magistri Petri Prosenici, samo zato \'jer je žena\', ponovo je raspisala natječaj za zapošljavanje novog kadra.

Petrina objava na stranicama Vlade RH pokrenula je naslove u medijima, a ponovni natječaj za zapošljavanje u ovoj kompaniji aktualizirao je temu djevojaka na pomorskim fakultetima, ali i u sektoru pomorstva.


foto: Facebook@Invictus mare via Sindikat Pomoraca Hrvatske

Stoga smo odlučili \'ispipati\' stanje na pomorskim fakultetima i među studentima koji se jednog dana nadaju zaposlenju u sektoru pomorstva. Zanimao nas je omjer rodova među studentima pomorskih smjerova, ali i neki opći tretman djevojaka koje upisuju pomorske fakultete. U tome nam je pomogla udruga studenata Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu - Invictus mare. Teo Tičinović rado je i spremno odgovorio na sva naša pitanja.

"Pomorski menadžment najpopularniji je među djevojakama..."

"Pomorski fakultet u Splitu ima pet smjerova koji obuhvaćaju pomorsku nautiku, brodostrojastvo, elektroničke tehnologije, pomorski menadžment i pomorske tehnolegije jahta i marina. Pomorstvo je tadicijski muško zanimanje, ali u zadnje vrijeme velik broj djevojaka upisuju pomorska zanimanja, a ponajviše pomorski menadžment". Na studiju pomorskog menadžmenta omjer je većinski u korist djevojaka. Naime, "od svih studenata koji upišu ovaj smjer, njih 80% su djevojke."

Objašnjenje u ovom odabiru leži u činjenici da se radi o zanimanju "koje je vezano uz kopno, ali obuhvaća logistiku, kadoviranje i cijeli managmet vezan uz pomorstvo te je također manje fizički zahtjevno u odnosu na plovidbena djelatnost", objasnili su nam Invictusovci.

Osim menadžmenta, za djevojke je atraktivan i studij pomorske tehnologije zbog "sve snažnijeg razvoja nautičkog turizma, grane u kojoj je mnogo lakše pronaći posao na kopnu, ali i na brodovima kao skiper/ica. Od upisanih studenata 40% je djevojaka. Ostali smjerovi fakluteta broje mali postotak djevojaka – oko 5% od ukupnog broja upisanih. Zasad su to "muška zanimanja", ali s vremenom broj se ipak povećava."



"Pomorstvo je posao za oba roda!"

Teo Tičinović iz udruge Invictus mare smatra da će se uskoro sve veći broj djevojaka odlučivati za pomorska zanimanja jer "pomorstvo postaje posao za oba roda."

Čini se da su i na nastavi i vježbama studentice jednakopravne dečkima. "Profesori su korektni i ne pravi se razlika između momaka i djevojaka. Bitno je znanje i vještina, a ne spol. Nakon diplome isti smo na tržištu rada, jer današnje vrijeme prepoznaje stečeno znanje i ne dijeli po drugim kriterijima", objašnjavaju iz Udruge. Dapače, čini se da su studentice čak i \'zagriženije\' za završavanje studija: "Djevojke su čak mnogo motiviranije i upornije od muških u studiranju, te dokazuju da su sve predasude o ženama kao lošim pomorcima/pomorkinjama laž."

Ovo nam je potvrdila i sama Petra Prosenica koja kaže: "Što se tiče rodne diskriminacije, do slučaja u Tankerskoj plovidbi nisam imala neugodnih iskustava. Kolege, kao i profesori na fakultetu, su bili izrazito fer i korektni po tom pitanju. Nisu pravili nikakve razlike niti su pretjerano isticali činjenicu da sam žena u \'muškome svijetu\'."

Podsjetimo, Petra nije studirala na Pomorskom fakultetu u Splitu nego na Sveučilištu u Zadru (na kojemu je završila prvu godinu), nakon kojega se premjestila na Sveučilište u Rijeci, no pozitivna iskustva studiranja vezana kako uz profesore, tako i uz kolege, očigledno su uobičajena za sve domaće pomorske fakultete.

Članovi udruge Invictus mare nisu do trenutka kad smo ih kontaktirali bili upoznati sa slučajem magistre Petre Prosenice, a vijest ih je dodatno iznenadila jer poznaju kolegice koje plove na brodovima. "Veći broj djevojaka s moga fakulteta odlučuje se za rad na kopnu, ali one koju su htjele poloviti uspješno su pronašle svoj prvi ukrcaj", kaže nam Teo. "Znam da par kolegica plovi u domaćoj i nacionalnoj plovidbi, ne znam točno za koje kompanije. Nisam čuo da su imale problema sa ukrcajem i odrađivanjem svojih obaveza na brodovima. Do sada nisam čuo da netko imao problema se Tankerskom plovidbom, čak se veći broj kolega ukrcao na njihovu flotu."

"Muškarci su stvorili vjerovanje da su žene na brodu nesreća da ih zadrže doma..."

Nismo mogli odoljeti, a da ne pitamo studente što misle o starome narodnome vjerovanju koje kaže da su žene na brodu nesreća. "Mislim da su žene čak bolji pomorci, samo su muški stvorili to vjerovanje da ih zadrže doma. Ne vjerujem da ima bilo kakvih razlika u obavljanju obaveza i poslova na brodu, bitno je samo da čovjek radi ono što želi i što ga motivira jer će tako posao obavljati uspješno i biti zadovoljan svojim poslom", odgovara Teo.



Zbog toga nema nikakve prepreke da se mlade djevojke i dalje upisuju na pomorske fakultete. Dapače, Teo im poručuje "da svakako slijede svoj san! Ako vas neko zanimanje privlači zadržite čvrst stav i ne posustajte ni u čemu. Pomorstvo obuhvaća velik spektar djelatnosti i otvara velik broj mogućnosti zapošljavanja i napredovanja."

Djevojke ravnopravno konkuriraju mladićima na tržištu rada
, zaključili su iz udruge, a automatizacija brodova olakšala je nekoć zbilja težak i mukotrpan posao.

Magistra Petra Prosenica nakon prvotnog zastoja pronašla je posao. "Nakon javne objave mog slučaja stvari su se pokrenule. Vrlo brzo nakon što je sve izašlo u novinama i na televiziji, Singapurska kompanija Thome Ship Management sa sjedištem u Zadru stupila je sa mnom u kontakt te su me odlučili uzeti pod \'svoje\'. Dodijeljen mi je agent za ukrcaj koji me zadnjih mjesec i pol dana priprema za prvi ukrcaj na brod kao \'deck cadeta \'(vjezbenik palube). Trenutno obavljam zadnje stvari po pitanju ukrcaja, a tu spadaju preostala dva tečaja za izradu breveta, izrada US vize, cijepljenje protiv žute groznice itd. Plan je da se do Božića otisnem od obale i krenem s odrađivanjem kadeture, što sam čekala preko godinu dana."

Želimo im svima sreću i mirno more!

L.B./foto: privatna arhiva studenata udruge Invictus mare

Još vijesti