Mojfaks.hr u Vijesti

Ponos Međimurja: maturantica Iva Ružić odlazi studirati na Harvard

Rad, znanje i trud dokaz su da snovi mogu postati stvarnost. Primjer je Iva Ružić, maturantica Gimnazije Josip Štolcer Slavenski, koja ujesen kreće na prestižan fakultet Harvard u SAD-u gdje je dobila punu stipendiju.

4. svibnja 2016 12:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Procedura samog upisa na Harvard je mukotrpna, ali ne i nemoguća te će Ivi donijeti novi pogled na svijet i budućnost.

Gimnazija Josip Štolcer Slavenski i Harvard surađuju već nekoliko godina, tako da je Gimnazija bila u mogućnosti da prijavi Ivu kao svoj ovogodišnji izbor, piše eMeđimurje.

"Izražavam zadovoljstvo da stvaramo učenike koji nisu samo usko usmjereni na znanja koja nemaju širinu. Moram pripomenuti da puno naših učenika studira diljem Europe, posebno se to odnosi na Graz i Beč, ali jedan dio je već u Americi, ne samo zbog svoje izvrsnosti nego i zbog sportskih uspjeha. To samo govori o širini obrazovanja u Gimnaziji, o onim programima koji nisu samo u redovnom obrazovnom sustavu nego naši nastavnici svojim trudom potiču i razvijaju dodatne sadržaje. Također je prepoznat naš humanitarni, volonterski dio i participacija u građanskom odgoju", rekla je ravnateljica Gimnazije Josip Štolcer Slavenski, Tea Dragić Runjak.


foto: eMeđimurje

Nakon što škola predloži svog kandidata ili kandidatkinju, potrebno je položiti američku maturu koja se polaže u Zagrebu i Splitu, ispit za strane govornike engleskog jezika, a također se traži i nekoliko eseja. Prijava ide preko interneta, potrebne su preporuke profesora, kao i dodatni rad.

Iva je već osam godina članica ŠAF-a u Čakovca, koji joj je omogućio znanje i praksu u području filma, kojeg je prijavila kao svoj dodatan rad. Kreativno izražavanje posebno se cijeni kod učenika na Harvardu. Fakultet traje četiri godine, to jest osam semestara.

Iva se odlučila za glavni predmet iz područja prirodnih znanosti, poput fizike ili tehničkih predmeta, a kao sporedni predmet uzet će film.

"Imala sam prilike baviti se kroz srednju školu od društvenih znanosti, prirodnih, do organizacije same dobrote preko Vijeća učenika što mi je jedno od najvrijednih iskustava koje sam stekla i na fakultetu su to prepoznali", rekla je Iva Ružić.

Intervju s fakultetom Ivi nije bio bauk, tako je uspješno odgovorila gdje se vidi na fakultetu, opisala svoju osobnost, rekla čime se bavi te koji su njezini interesi izvan škole.

Željela bi završiti magisterij, a možda i doktorat. Iva se seli preko \'bare\' ali također se nada da će svoje znanje i vještine jednog dana iskoristiti u Hrvatskoj.

L.B./izvor: eMeđimurje
foto: Facebook@Harvard University

Još vijesti