Mojfaks.hr u Vijesti

Poruka profesora brucošima: 'Rekli su mi da ćete biti nezainteresirani i lijeni...'

Ovaj je profesor nakon mnogo godina rada na fakultetu napokon dobio priliku predavati i brucošima. Unatoč tome što su ga upozorili da to neće biti lagan posao, shvatio je da zapravo uopće nisu tako bezvoljni kao što se priča.

16. listopada 2015 13:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ipak, neke stvari poželio je podijeliti sa svim novim studentima, kako bi im jasno objasnio razliku između srednje škole i faksa i učitelja i profesora.

Evo što je poručio svim brucošima!

"Rekli su  mi da će brucoši biti apatični, nezainteresirani, neakivni i da će uglavnom izostajati s predavanja. Mogu sa zadovoljstvom reći da je sve to – velika laž!

Ipak, neki studenti često izostaju, a drugi su ponekad dekoncentrirani i ometeni na predavanjima. Neke sam morao upozoriti da predavanja nisu vrijeme za međusobno druženje, a druge da ne šalju sms-ove tijekom predavanja. Nekima sam pak morao reći da slobodno mogu izaći iz predavaonice kad požele, a trećima pak da ih neću ganjati hodnicima, ako ih sretnem dok \'markiraju\' moje predavanje.

Dobrodošli u visoko obrazovanje! Ako želite biti uspješni i na ovom polju, postoji nekoliko stvari koje morate znati, a jedna od njih je i razlika između srednje škole i fakulteta i učenja koje vas odsad čeka.

Prvo, ja sam vaš profesor, a ne nastavnik ili učitelj. Dosad je nastavnik bio odgovoran za vaše učenje – ako ne položite ispit, njega se krivilo. Ovdje je drugačije. Nije moj posao prisiljavati vas da učite. Moj posao je da vas odvedem ka fontani znanja. Hoćete li se iz nje napiti ili ćete vodu samo progrgljati po ustima – vaš je odabir.

Nisam odgovoran za vaš pad na ispitu. Moja je plaća jednaka bez obzira dam li vam jedinicu ili peticu. Dekan me neće pozvati na sastanak niti sazvati roditeljski sastanak da pričamo o vašem napretku. Pružanje takvih informacija vašim roditeljima bilo bi kršenje privatnosti vaših podataka.

Drugo, sveučilišta i akademije su prastare institucije i često se na njima stvari odvijaju na neki \'old school\' način. Profesori još uvijek imaju veliku akademsku slobodu u sastavljanju plana i programa kolegija koji će najčešće sadržavati dobar dio predavanja o temi, ali i vrijeme za diskusiju i vaš angažman. Pripremu za ispit morat ćete odrađivati sami.

Danas je moderno izmišljati nove metode učenja i podučavanja, a nove metode podrazumijevaju da prilagođavamo oblik predavanja studentima. To su gluposti! Morate naučiti slušati i učiti. Način slušanja nije onaj pasivni (kao kad gledate TV), nego kritički! To će vam omogućiti da procjenjujete ono što slušate i tražite ključne koncepte i definicije u predavanju. Imat ćete više uvpjeha na fakultetu ako se izvježbate u kritičkom slušanju nego u tupljenju po pripremanju za ispit.

Zadnje, kad napokon odete na fakultet zapamtite da je taj put kao da ste otišli u drugu zemlju i susrećete se s drugačijim vrijednostima i kulturama. Shvatio sam da je najveća razlika između vas i mene ona kulturološka. Ja sam apsorbirao prme i vrijednosti jedne drevne akademske kulture pa su postale dio mene. Vi, s druge strane, dolazite iz kulture koja ima drugačija pravila i vrijednosti – one koja akademsku borbu promatra kao neko čudno biće.

Uzmite na primjer dokumentiranje i bilježenje. Za akademika, citiranje je sveto. Točno citiranje odaje počast osobi koja se silno potrudila i napisala neki rad, odaje počast trudu, inteligenciji i integritetu autora koji je bio dovoljno posvećen da pridonese razvoju i obogaćivanju znanja svih nas. Za vas je citiranje i pisanje bibliografije besmisleno i prema tome se često odnosite nemarno.

Ako želite znati najveću razliku između vas i vaših profesora, vjerojatno je ova: vi fakultet vidite kao mjesto na kojem ćete dobiri priznanje. Za vae profesore ne radi se samo o tome. Vaši profesori još uvijek njeguju tradicionalno stajalište da se na fakultetu educira i obrazuje. Ako vam je samo do ECTS bodova, studiranje bi vam moglo biti naporno i problematično. Za vaše profesore, kolegiji ne nose samo određen broj bodoa nego su i prilika da obogate vaš svijet i učine vas intelektualno i duhovno snažnijim osobama.
"

Keith M. Parsons, profesor filozofije na Sveučilištu Huston-Clear Lake

L.B./izvor: Huffington Post
foto: Freeimages

Još vijesti