V.K. u Vijesti

Do 2030. godine potrebno stvoriti novih 300 tisuća mjesta na fakultetima zbog prevelike potražnje

Do 2030. godine, Velika Britanija bi trebala otvoriti nekoliko tisuća novih mjesta na sveučilištima zbog prevelike potražnje unatrag zadnjih nekoliko godina.

29. srpnja 2021 15:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Generalno gledano, na planeti je sve više ljudi. S porastom broja svjetskog stanovništva, bilo je pitanje vremena kada će i potreba za visokim i višim znanjem početi rasti. Drugim riječima, diploma srednje škole više nema jednaku težinu kao prije, jer su traženi ljudi s diplomama, bilo preddiplomskih ili diplomskih studija koji su stručnjaci u svojim područjima.


>>>Svi studiraju: Kako je fakultet postao 'nova' srednja škola<<<


Nastavno na sve spomenuto, logično je bilo za zaključiti kako će broj novih studenata prerasti broj slobodnih mjesta koje nude sveučilišta. Istraživački centar Instituta za visoko obrazovanje (HEPI) u Velikoj Britaniji objavio je izvještaj nakon provedenog istraživanja koje se bavilo upravo ovom temom - broj ponuđenih mjesta na sveučilištima naspram broja mladih koji potražuju mjesta jer žele studirati.


Potražnja raste, unatoč padu broja 18-godišnjaka


>>>Britanski premijer predlaže: Studenti se mogu vratiti na kampuse, ali samo nakon dvije doze cjepiva<<<


Kako objavljuje Independent, od 2010. godine do 2016. godine potražnja za preddiplomskim studijima porasla je za 5,5 posto bez obzira na pad broja 18-godišnjaka, potvrdili su u izvještaju istraživačkog centra Instituta za visoko obrazovanje (HEPI). Ovaj pad stanovništva trebao bi se zaustaviti sljedeće godine, a tokom sljedećeg desetljeća broj 18-godišnjaka u Engleskoj bi trebao porasti za 23 posto.


Kako dalje navode, s obzirom na porast broja studenata u visokom obrazovanju, do 2030. godine Velika Britanija bi trebala otvoriti nevjerojatnih 300 tisuća mjesta kako bi imali mjesta za sve koji planiraju i žele studirati.


Da je to jedini faktor, potražnja za preddiplomskim i diplomskim studijima porasla bi za oko 50 tisuća mjesta do 2030. godine, kaže studija. No, stopa sudjelovanja - broj mladih u dobi do 20 godina i koji polaze u visoko obrazovanje - povećao se za gotovo 25 posto od 2006. godine.


>>>Munjeviti porast: U samo 5 godina broj hrvatskih studenata u OVOJ zemlji skočio za 227 %<<<


S obzirom na podatke, studija je izračunala da će, ako se sudjelovanje također poveća tijekom sljedećih 12 godina istom brzinom kao i prosjek u posljednjih 15 godina, do 2030. biti će potrebno 350 tisuća više redovnih mjesta za studente.

Međutim, u izvještaju pišu kako glavni negativni faktor na potražnju može biti Brexit, pa bi se s njim brojka smanjila za 56 tisuća mjesta. Stoga, zaključili su kako je brojka od 300 tisuća optimalna koliko će mjesta biti potrebno dio 2030. godine.


"Ova analiza ozbiljno utječe na politiku visokog obrazovanja", upozorava se u izvješću. "Sadašnji aranžmani podrazumijevaju otvorenu vladinu čekovnu knjižicu jer upis studenta nije ograničen, a svaki regrutirani student ima pravo na zajam koji je subvencioniran (uz premijerovu intervenciju u listopadu 2017. kada su subvencije povećane) od strane poreznih obveznika", dodaju.


>>>Dobre vijesti za hrvatske studente u Velikoj Britaniji! <<<


Tko će to platiti?


Velika zabrinutost zbog spomenutih brojki najviše se ogleda u financijskim izdacima s obzirom na to da Velika Britanija daje subvencije za studente, stoga ne čudi zabrinutost zbog visokih troškova otplate studentskih kredita. "Teško je predvidjeti kako će se to riješiti bez dodatnih državnih izdataka. Vjerojatno će biti potreban određeni oblik kontrole broja studenata, posebice ako će subvencije ostati na ovom nivou kao što su sada", stoji u izvještaju.


"S obzirom na činjenicu da svaki novi student koji upiše fakultet, uz rijetke iznimke, predstavlja povećanu potražnju za studentskim zajmovima koje subvencionira država, teško je za vidjeti prema sadašnjem financijskom modelu kako bi se moglo nastaviti s regrutiranjem studenata. To je posebno relevantno s obzirom na ograničenja u javnoj potrošnji i nedostatka bilo kakvih prijedloga iz Riznice da će u budućnosti biti dostupni više novca za visoko obrazovanje", kazao Bahram Bekhradnia, predsjednik HEPI-ja.


>>>Mlada Varaždinka stigla do Oxforda: Na ispit obavezno nosi karanfil, a osim njenih ocjena i cijena školarine je – boli glava!<<<


U trenutnom sustavu, domaći studenti i studenti iz Europske unije koji studiraju na engleskim sveučilištima plaćaju prosječno 9,250 funti školarine, što je preko 81 tisuća kuna po godini, a ove troškove mogu "pokriti" upravo spomenutim zajmovima.

izvor: Independent.co.uk

Još vijesti